Det är dags att utse bästa miljöbil 2021, det är inte bara definitionen miljöbil utan Miljöbästa Bil 2021 och det är 40 bilar som är nominerade.

Branschorganisationen Gröna Bilister ska utse bästa miljöbil för 2021, under parollen Miljöbästa Bil 2021 har de nominerat 40 miljöbilar som kan vinna. Förra årets segrare Kia e-Niro är nominerad även i år. Sju bilar ska nomineras av en jury.

”Nu kommer en expertjury att välja sju finalister bland de fyrtio nominerade bilmodellerna, säger Marie Pellas, ordförande i Gröna Bilister och fortsätter: ”Sedan utser de vinnaren bland dessa finalister. Men kom ihåg att den verkliga vinnaren är den som lyckas lägga sitt mobilitetspussel utan att behöva äga en bil, den som är en mobilist snarare än en bilist”.

De nominerade

För att en bil ska kunna nomineras till Miljöbästa Bil 2021 krävs först och främst att den ska vara en miljöbil, utefter det som styr statliga myndigheters upphandling. Det vill säga bilar som är berättigade till miljöbonus vid inköp. Dessutom ställer branschorganisationen själva krav på bilarnas energieffektivitet, resurseffektivitet och säkerhet. Laddhybrider ska dessutom ha en relativt lång räckvidd på el.

”Alla nominerade modeller är bra val för den miljömedvetne bilisten”, säger Pellas, ordförande i Gröna Bilister.

Elbilar Laddhybrider
DS 3 E-Tense (med extra säkerhetspaket) Audi A3 TFSI e
Hyundai IONIQ electric BMW 330e
Hyundai KONA electric BMW 530e
Kia e-Niro DS 7 E-Tense
Lexus UX Mercedes-Benz A/B 250 e
Mazda MX-30§ Mercedes-Benz GLA 250 e
Mercedes-Benz EQV Seat Leon e-Hybrid
MG ZS EV Skoda Octavia iV
Nissan Leaf Toyota Rav4 Laddhybrid (4WD)
Peugeot e-2008 (med extra säkerhetspaket) Volkswagen Golf e-Hybrid
Peugeot e-Traveller Fordonsgasbilar
Renault Zoe (med tillval autobroms) Audi A3 g-tron
Skoda Enyaq (med mindre batteri 60 kWh) Audi A4/A5 g-tron
Tesla Model 3 (2WD eller 4WD) Seat Arona TGI
Toyota Pprace electric Seat Ibiza TGI
Volkswagen ID.3 Seat Leon TGI
Volkswagen ID.4 (med mindre batteri 52 kWh) Skoda Kamiq TGI G-TEC
Vätgasbilar Skoda Octavia TGI G-TEC
Hyundai Nexo Skoda Scala TGI G-TEC
Laddhybrider på alternativt bränsle  Suzuki S-Cross CNG (4WD)
Ford Kuga Plug-In Hybrid E85 Suzuki Vitara CNG (4WD)
Volkswagen Golf TGI

Juryn

Juryn som ska nominera sju finalister i tävlingen är Alrik Söderlind, chefredaktör för Auto Motor & Sport och styrelseledamot i Gröna Bilister, Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam, Anna Pettersson, tidigare stationschef och numera systemförvaltare på Opus Bilprovning AB, Anne Sörensson, projektledare för Grön Trafik med Green Highway i Östersunds kommun, Eva Sunnerstedt, enhetschef för Miljöbilar i Stockholm i Stockholms stad och Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco, miljöbilsexpert och mångårig biltestare för Gröna Bilister. Hur juryn ska ta fram den vinnande bilen finns beskrivet i ett styrdokument.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Fler motornyheter på [Dagens PS]