Dagens PS

Auktionsrekord: Bil såld för 63 miljoner kronor

Supercar Blondie grundades av Alex och Nik Hirschi år 2017. Alex var en sändningsjournalist baserad i Dubai. Hon var värd för en radiotalkshow under rusningstid i över fyra år, innan hon grundade Supercar Blondie. Idag har företaget vuxit till ett team på över 50 personer och producerar innehåll som visas på alla sociala medieplattformar för en publik på över 100 miljoner. (Foto: Supercar Blondie och SBX cars)
Supercar Blondie grundades av Alex och Nik Hirschi år 2017. Alex var en sändningsjournalist baserad i Dubai. Hon var värd för en radiotalkshow under rusningstid i över fyra år, innan hon grundade Supercar Blondie. I dag har företaget vuxit till ett team på över 50 personer och producerar innehåll som visas på alla sociala medieplattformar för en publik på över 100 miljoner. (Foto: Supercar Blondie och SBX cars)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

SBX Cars, Supercar Blondies relativt nya auktionssajt för bilar, har verkligen gjort en storslagen entré med denna försäljning. Det är synd att detta V12-monster spenderar mer tid på auktionsblock än på vägarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I denna era av internetbaserade bilköp, med sajter som Bring-a-Trailer och Cars and Bids, är höga bilförsäljningar inte lika imponerande som de brukade vara.

Sex- och sjusiffriga belopp verkar byta ägare konstant.

Men Supercar Blondies nya auktionssajt SBX Cars har precis satt en ny standard för vansinne.

En Lamborghini Veneno Roadster från 2015 såldes nyligen på plattformen för 63 miljoner kronor, vilket slår rekordet för online-auktioner av bilar. Det rapporterar The Drive och Carup om, bland många.

Det bli mer än 63 miljoner kronor

Det är 63 miljoner kronor plus avgifter, förresten, vilka auktionshuset inte vill avslöja. Men för en försäljning av denna storlek skulle även en liten procentandel vara många tusen.

Dessutom måste köparen betala skatter, titel och registreringsavgifter, åtminstone om den någonsin ska få registreringsskyltar.

Den kan mycket väl vara på väg till någons privata museum. SBX kunde inte avslöja något om de inblandade parterna heller, men säljaren “WFG21” har tydligt ett lager av superexklusiva bilar.

ANNONS
Veneno Roadster har en 6,5-liters V12-motor med 740 hästkrafter och kan nå en toppfart på över 350 kilometer i timmen. (Foto: SBX Cars)
Veneno Roadster har en 6,5-liters V12-motor med 740 hästkrafter och kan nå en toppfart på över 350 kilometer i timmen. (Foto: SBX Cars)
ANNONS

Senaste nytt

Slog Ferrraris rekord

Innan denna Veneno Roadster lockade någon att lägga ett bud på 63 miljoner kronor, var det dyraste online-auktionerade bilen en Ferrari LaFerrari Aperta från 2017, som såldes för 56,8 miljoner kronor.

Så denna Lambo slog rekordet med nästan 7,3 miljoner kronor. Det innebär också att Venenon plötsligt hoppade en hel del i upplevt värde de senaste åren.

År 2020 var denna bil uppe på auktion och misslyckades med att säljas, med ett då uppskattat försäljningspris på 50,5 miljoner kronor.

Veneno är svaret på frågan: "Vad händer om jag älskar Aventador, men inte tycker att den går tillräckligt långt?" Veneno är resultatet när Lamborghini kastar handsken och tar en av de ursprungliga uttrycken av superbil med en 740 hk V12 och tänjer gränserna för vad som kan köras på gatan. (Foto SBX Cars)
Veneno är svaret på frågan: “Vad händer om jag älskar Aventador, men inte tycker att den går tillräckligt långt?” Veneno är resultatet när Lamborghini kastar handsken och tar en av de ursprungliga uttrycken av superbil med en 740 hk V12 och tänjer gränserna för vad som kan köras på gatan. (Foto SBX Cars)

Vad är det unika?

Vad gör Veneno Roadster så speciell att någon bokstavligen var villig att slå ett auktionsrekord för att äga den?

ANNONS

Till att börja med är den super sällsynt. Endast nio Veneno Roadsters tillverkades någonsin. Den lanserade 2013 för att fira Lamboghinins 50-årsjubileum.

Denna var bara den andra Roadster som byggdes och såldes till en medlem av Saudiarabiens kungafamilj. Och eftersom för många rika människor samlar på fantastiska bilar utan att köra dem, har den endast 1 778 km på mätaren. Att äga en V12 Lamborghini och bara köra den 1 778 km per år borde vara olagligt.

Med en helt omdesignad kaross som maximerar aerodynamisk nedåtkraft och minskar lyft, samt den stora bakre kolfibervingen som stöds av en central fena med justerbarhet, börjar Veneno med Aventadors mekanik, men har sedan sin egen exklusiva kolfibermonocoque. Tillsammans med kolfiberkaross och interiörpaneler, minskar den omfattande användningen av det lätta materialet nästan 300 pund från vikten av en standard Aventador. Syftet är tydligt, och som förväntat ser Lamborghini till att Veneno sticker ut visuellt, vilket resulterar i en exteriördesign som får en Aventador att verka praktiskt taget alldaglig. (Foto: SBX Cars)
Med en helt omdesignad kaross som maximerar aerodynamisk nedåtkraft och minskar lyft, samt den stora bakre kolfibervingen som stöds av en central fena med justerbarhet, börjar Veneno med Aventadors mekanik, men har sedan sin egen exklusiva kolfibermonocoque. (Foto: SBX Cars)

Denna specifika bil är inte den mest smakfulla av Lamborghini-specifikationer, med en matt svart exteriör och en svart-grön interiör. Det är som om en tonåring specificerade den efter att ha tittat på en Rob Dyrdek-dokumentär och druckit 12 Monster-energidrycker.

Den sista detaljen som Lamborghini godkände - exklusivitet. Det finns totalt nio Veneno Roadsters i världen. Så även i den sällsynta världen av exotiska bilar med begränsad produktion är Veneno garanterat högt värderad över hela världen. (Foto: SBX Cars)
Den sista detaljen som Lamborghini godkände – exklusivitet. Det finns totalt nio Veneno Roadsters i världen. Så även i den sällsynta världen av exotiska bilar med begränsad produktion är Veneno garanterat högt värderad över hela världen. (Foto: SBX Cars)

Snart nytt rekord igen?

Och det blir ännu vildare.

SBX kan mycket väl slå sitt eget rekord om några veckor. En annan Lamborghini Veneno, denna gång en av bara tre coupéer som någonsin tillverkats, är på väg till SBX med endast 204 km på mätaren. Om Roadstern, en av nio och med 1778 km, såldes för 63 miljoner kronor, kan man bara föreställa sig vad coupén kan säljas för.

ANNONS

Det är oklart om köparen visste att deras köp på 63 miljoner kronor skulle slå rekordet, men de gjorde förhoppningsvis lite forskning om marknadsvärdet innan de klickade på “bud.”

Detta exemplar av Veneno Roadster är lackerat i svart med Verde-detaljer över en Verde/Nero-interiör och drivs av en 6,5-liters, 750 hk (552 kW) naturligt aspirerad V12, som överför kraft till alla fyra hjulen genom en sjuväxlad, enkelkopplad automatväxellåda. (Foto: SBX Cars)
Detta exemplar av Veneno Roadster är lackerat i svart med Verde-detaljer över en Verde/Nero-interiör och drivs av en 6,5-liters, 750 hk (552 kW) naturligt aspirerad V12, som överför kraft till alla fyra hjulen genom en sjuväxlad, enkelkopplad automatväxellåda. (Foto: SBX Cars)

Läs även: Efter fortkörningen: Förlorade körkortet – kräver högre böter. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS