Dagens PS

Anställd får 1,1 miljarder kr i skadestånd av Tesla

Den tidigare anställde Owen Diaz tilldöms ett skadestånd på 1,1 miljarder kronor från Elon Musks Tesla. Faksimil: The Daily Beast
Maths Nilsson
Maths Nilsson
Uppdaterad: 05 okt. 2021Publicerad: 05 okt. 2021

Tesla tvingas betala 1,1 miljarder kronor i skadestånd till en tidigare anställd.
Owen Diaz ska ha utsatts för mobbning och rasistisk graffiti på toaletterna på Teslas fabrik i Kalifornien.
– Det har varit en känslomässig berg- och dalbana, säger Owen Diaz till The Daily Beast.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En federal domstol i San Francisco har dömt  Tesla att betala 1,1 miljarder konor i skadestånd till den tidigare anställde Owen Diaz, uppger Bloomberg och CNBC. Juryn gav Owen Diaz högre skadestånd än hans advokater krävt, uppger CNBC.

Owen Diaz arbetade på Tesla som hisskötare via ett bemanningsbolag sedan 2015 när han enligt domstolen utsattes för en ”fientlig arbetsmiljö”. Bland annat ska han ha blivit utsatt för graffiti på toaletten, en rasistisk teckning på sin arbetsyta och blivit ombedd att ”gå tillbaka till Afrika”.

”Juryns sätt meddela Elon Musk”

– Juryn visste att det här inte bara är för mig; denna dom är för alla som arbetar på Tesla. Detta är deras sätt att meddela Elon Musk, säger Owen Diaz till The Daily Beast.

I vanliga fall brukar tvister mellan anställda på Tesla lösas genom en skiljedom bakom stängda dörrar. Men mannen hade inte undertecknat Teslas skiljeavtal trots att det var obligatoriskt, uppger Owens advokater.

– Vi kunde sätta juryn i vår klients skor. När Tesla kom till domstolen och försökte säga att de var nolltolerans och att de uppfyllde sin plikt? Juryn blev bara förolämpad av det eftersom det faktiskt var noll ansvar, säger Owens advokat J. Bernard Alexander.

”Guds rättvisa”

Användningen av obligatoriska skiljeavtal har kritiserats i USA, men har gjort att företagen sluppit kostsamma domstolsprocesser.

ANNONS

– Guds rättvisa är att jag inte undertecknade skiljeavtalet. Skiljeförfarande är inte bra för den vanliga arbetaren. Dessa företag använder skiljedom för att effektivt göra arbetare till slavar, säger Owen Diaz.

Tesla: Användes vänligt

Tesla har kommenterat domen genom ett blogginlägg som också ska ha delats ut till anställda i ett brev. De betonar att de förbättrat arbetsmiljön sedan mannen slutade 2016. Det är inte känt om företaget kommer att överklaga.

– Förutom Mr. Diaz, vittnade tre andra vittnen (alla kontraktsanställda utanför Tesla) vid rättegången att de regelbundet hörde raskränkningar (inklusive n-ordet) på fabriksgolvet i Fremont. Medan de alla var överens om att användningen av n-ordet inte var lämpligt på arbetsplatsen, var de också överens om att de för det mesta tyckte att språket användes på ett “vänligt” sätt och vanligtvis av afroamerikanska kollegor, skriver Teslas personaldirektör Valerie Capers Workman.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS