I går, tisdag, berättade SVT Nyheter att Volvo Personvagnar anställer 700-800 personer till Torslandafabriken i Göteborg.

ANNONS

Sedan ska företaget börja rekordproducera personbilar, enligt uppgifterna som Volvo inte vill kommentera.

SVT:s ekonomireporter Jan Nylander konstaterar att bolaget nu är inne i ett avgörande skede.

”Det är nu företaget ska spänna bågen och göra det man aldrig klarat av tidigare: Sälja riktigt många bilar.”

Volvo ägs sedan flera år tillbaka av Geely och dess storägare Li Shufu och enligt Jan Nylander har de kinesiska Volvoägarna ”satsat enorma resurser på att utveckla nya bilmodeller och en stor del av utvecklingsarbetet har skett i Göteborg”.

Men nu krävs det kraftiga försäljningsvolymer, konstatera han, och menar att Volvo också tagit höjd för det på Torslandafabriken.

ANNONS
ANNONS

Bakgrunden är att i år ska ersättaren till Volvos mest sålda bil, XC 60, presenteras. Produktionen tar fart i vår.

”Och den måste alltså bli en försäljningssuccé. För det är Volvos mellanstora bil, 60-serien, som ska bli dragloket för att dra upp försäljningssiffrorna. Den ska inte bara tillverkas i Göteborg utan även i Kina och i den första fabriken som Volvo Personvagnar bygger i USA. Den ska stå klar om ett år och då börja spotta ut bilar på den viktiga USA-marknaden”, skriver Jan Nylander och lyfter även fram ersättaren till Volvominstingen V 40, som kommer nästa år.

Där till hoppas Volvo mycket på vinst på sina stadsjeepar, enligt SVT:s ekonomireporter, som alltså slår fast att ”det är nu som Volvo Personvagnars framtid avgörs”.

Senaste nytt nu från onsdagsmorgonen är att Volvo slog försäljningsrekord 2016 och ökade sin vinst till 11.014 miljoner kronor.

Det kan jämföras med vinsten på 6.620 miljoner kronor 2015.

Vd tror på ett nytt rekordår 2017.

ANNONS
ANNONS

”Volvo går från styrka till styrka. De nya modellerna är framgångsrika, försäljningen ligger på rekordnivå och vinsten har ökat väsentligt, ett resultat av alla våra anställdas insats. Med dessa prestationer i åtanke förutser jag att även 2017 kommer bli ett rekordår vad gäller försäljning”, säger företagets vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

MISSA INTE: Volvobilen alla vill ha – slutsåld innan start [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Volvo bekräftar planen – och nu regnar miljarder [DagensPS.se] >