Dagens PS

Akutstopp på fartsyndarnas skräck – kan vara olaglig

polisen
Än så länge har polisyrket inte lockat vilket gör att Polisen halkar efter befolkningen.(Foto: Polisen)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 23 aug. 2021Publicerad: 23 aug. 2021

Är fartsyndarnas skräck från polisen olaglig? Det kan mycket väl vara så och nu stoppas deras nya Volvo XC60 från att användas. Radarn och 360-graders kameran kan vara olaglig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den har kallats fartsyndarnas skräck, men nu står den stilla, trots succétester – den kan nämligen innehålla olaglig teknik.

– Vår rättsavdelning tittar på de här frågorna just nu, och bilarna testas på några platser i landet, säger Iréne Sokolow, polisens nationella mediacenter, till Norra Halland.

De 2 200 bilar som polisen köpt in undersöks för fullt av rättsexperter och snart kommer besked om de tvingas bygga om bilarna eller om de kan använda den befintliga tekniken. Vilken teknik som bilen är utrustad med får vi inte reda på idag.

– Vi kan inte säga i dag vilka funktioner som de nya bilarna kommer att utrustas med. Så fort vi har mer att berätta kommer vi att återkomma, säger Sokolow.

Fartkameror

Totalt är det 2 200 Volvobilar som polisen beställt – nu kan det visa sig att bilarna måste byggas om då tekniken med fartradar och 360-graderskameror kan vara olaglig i Sverige. Den nya tekniken gör det möjligt för polisen att mäta hastigheten på mötande trafik, från sidan eller traditionellt bakifrån. Bilen kan också parkeras och fungera som en temporär fartkamera. Upplösningen är fantastisk, men nu kanske hela tekningen tvingas skrotas.

Bilarna kan skicka information om avställda bilar, bilar med körförbud eller kanske till och med stulna. Ledningscentralen kan koppla upp sig mot kameran och se vad som händer vid en brotts- eller olycksplats.

De här Volvobilarna saknar hastighetsspärr och XC60:n kommer upp i 220 kilometer i timmen. Den väger hela 2 121 kilogram och är förstärkt så att den kan lasta nära 550 kilogram.

ANNONS

Bilarna som stoppas är målade polisbilar av modellen Volvo XC60 B5 Diesel och civila polisbilar av modellen Volvo V90 T6.

Läs mer: Se de första bilderna på svenska polisens nya super-Volvo

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS