Tio år har nu gått sedan Saabs dramatiska konkurs.
I Trollhättan samlades Saabfans och tidigare anställda för att hylla Saab.
– Datumet är inristat i minnet med blod, säger Victor Muller, som var huvudägare i Saab vid konkursen, till Ttela.

ANNONS

Under söndagen firades ett mörkt jubileum bland tidigare anställda och bilentusiaster. Den 19 december var det tio år sedan Saab Automobile försattes i konkurs.

”Förödande upplevelse”

– Det var en förödande upplevelse. Datumet är inristat i minnet med blod, säger Victor Muller till TTela. Efter en lång rättsprocess frikändes Victor Muller från straffrättsligt ansvar i Saabkonkursen 2018.

Saab 9-5 och 9-4x blev de sista modellerna från det svenska märket. Foto: Saab

De stora vinnarna är konkursförvaltarna som till dags dato har fakturerat 367 miljoner kronor i arvoden. Konkursen är snart avslutad och många fordringsägare har fått eller kommer att få utdelning.

100-tals fans samlades

Bilmärket Saab har många beundrare tio år efter konkursen. Utanför fabriken på Stallbackaområdet i Trollhättan samlades 100-tals fans och tidigare anställda för att minnas Saabs storhetstid. Ett stort antal Saab-bilar parkerades utanför fabriken, vissa hade åkt 50 mil för att hålla Saab.

”Fruktansvärt ledsamt”

– Min far jobbade här, min mor jobbade här och min morbror och min mormor. Det är Saabtradition i blodet, det var fruktansvärt ledsamt för tio år sedan, som när en familjemedlem går bort. Saabintresset har ökat, det är tråkigt att det inte blir någon ny bil, säger Saabälskaren Emil Sjöqvist till Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

För de 3000 anställda som sades upp från Saab har det gått bättre än förväntat. De flesta fick nya jobb ganska snabbt och ett stort antal nya företag har startats i Trollhättan. Arbetslösheten i Trollhättan är i dag lägre än för tio år sedan. Saabfabriken ägs i dag av Nevs och är till salu.