Den nya utvecklingen i det politiska landskapet är märklig, eftersom kärnkraft numera är dubbelt så dyr som vindkraft.

Det tycker skribenterna Jonny Helander, professor i förnybar energi vid Högskolan i Halmstad, och Göran Sidén, universitetslektor i elkraftteknik vid Högskolan i Halmstad. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver de att en utbyggnad av kärnkraften skulle vara en ytterst ineffektiv investering, både produktions- och kostnadsmässigt. Debattartikeln är ett indirekt svar på ledaren i Dagens Industri om en ”välkommen kärnkraftskoalition”.

I artikeln beskriver Helander och Sidén hur Sverige faktiskt producerar för mycket el redan nu – faktum är att vi aldrig haft ett så stort överskott. Med den fortsatta utvecklingen och utbyggnaden av förnybar energi kommer vi ha ett ännu större överskott i framtiden, och vi skulle därför kunna avveckla kärnkraften på sikt.

ANNONS
ANNONS

”Sverige har aldrig tidigare varit i närheten av ett så stort överskott. Vad vi kanske borde diskutera är hur vi ska klara att exportera så mycket”, skriver debattörerna i artikeln.

Helander och Sidén nämner också miljöpåverkan i samband med uppförandet, underhållet och avvecklandet av ett kärnkraftverk, samt förvaringstiden av det radioaktiva avfallet på cirka 100.000 år. Många undrar säkert över tillgången på el sett över ett helt år, fortsätter skribenterna. Med nya tekniker kan el från förnybar energi lagras på ett bättre sätt, och säkra tillgången även när väderleken inte är lika gynnsam, förklarar de.

Under morgonen frågade Dagens PS läsarna om era åsikter kring kärnkraften. Resultatet av omröstningen kan du se här.