Tillsammans med forskare har Världsnaturfonden tagit fram ett måltidskoncept som bromsar utsläppen av växthusgaser.

Anna Richert, matexpert på WWF, slår fast att alla människor kan dra sitt strå till stacken för att medeltemperaturen inte ska höjas med mer än 1,5 grader, i linje med klimatmålen, skriver SVT Nyheter.

Maten står i dag – enligt WWF – för en knapp tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan. Genom att äta mer grönt och mindre kött minskar växthusgasutsläppen.

ANNONS
ANNONS

Om du prompt måste äta kött är rådet att välja naturbeteskött.

”Naturbeteskött är det kött som vi tycker är allra bäst för det bidrar till att hålla landskapet öppet. Så vi lyfter fram det köttet även fast det går åt väldigt mycket koldioxid att producera det”, säger Anna Richert.

Världsnaturfonden har med hjälp av forskare utarbetat ett måltidskoncept som de kallar One planet plate. Det ska ge enskilda personer, restauranger och skolor vägledning att planera sina måltider för att inte släppa ut för mycket växthusgaser, framgår det.