WHO övervakar en ny variant av coronaviruset som har mutationer som tros kunna kringgå immunitet från vaccin eller tidigare infektion.

ANNONS

Världshälsoorganisationen, WHO, övervakar en ny variant av coronaviruset som kallas mu och har mutationer som gör att den skulle kunna kringgå immunitet som uppnåtts via vaccination eller tidigare covid-19-infektion. Det skriver CNBC.

Bland foskare kallas mu-varianten även B.1.621 och den lades till på WHO:s lista över varianter av intresse den 30 augusti. Muvarianten innehåller genetiska mutationer som kan göra att vaccin och antikroppsbehandlingar inte kommer fungera lika bra som mot originalviruset, dock behövs mer studier för att se om det är mer smittsamt och resistent mot befintligt vaccin och behandlingar.

Muvarianten upptäcktes först i Colombia men enligt WHO har den nu upptäckts i minst 39 länder.

Fyra varianter av intresse

WHO övervarar fyra virusvarianter som klassas som varianter av intresse, förutom mu som först upptäcktes i Colombia i januari 2021, är de: lambda som först upptäcktes i Peru i december 2020, kappa som först upptäcktes i Indien i oktober 2020, lota som först upptäcktes i USA i november 2020 och eta som först upptäcktes i flera länder i december 2020.

De virusvarianter som WHO klassar som varianter av särskild betydelse är en muterad variant som antingen är mer smittsam, mer dödlig eller mer resistent mot vaccin och behandlingar.

Fyra varianter av särskild betydelse

WHO övervakar fyra virusvarianter av särskild betydelse, inklusive deltavarianten som först upptäcktes i Indien i oktober 2020. Deltavarianten klassades som en variant av intresse tills en studie i maj visade att varianten sprids lättare än andra virusvarianter.

ANNONS
ANNONS

Övriga virusvarianter som WHO anser är av särskild betydelse är: alpha som först upptäcktes i Storbritannien i september 2020, beta som först upptäcktes i Sydafrika i maj 2020, och gamma som först upptäcktes i Brasilien i november 2020.

Läs mer: Ny virusvariant upptäckt i Sydafrika – kan vara mer smittsam [Dagens PS]