Dagens PS

Svenske forskarens bästa sömntips

Sömntips
Forskaren bjuder på sömntips – att ha mobilen vid sängen är inte ett av dem. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 nov. 2023Publicerad: 15 nov. 2023

Vi sover bort en tredjedel av livet. Eller borde åtminstone göra det. Frågan är då hur vi ser till att göra något vettigt av det vi ägnar mest tid åt i livet – här är forskarens sömntips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tupplur, hundgöra, hästjobb.

Vi drar ofta paralleller till djurvärlden och när det gäller ”tupplur” handlar det om den korta stund då tuppar, gärna på ett ben, står och tar igen sig en stund.

Sömnen är central och det är ingen tillfällighet att vi hittar ”Sömnskola – råd för att sova bättre” på 1177 eller att Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet gett ut ”Lilla sömnskolan”, båda med råd och tips om hur vi ska lära känna och hantera vår sömn.

Sex och kiwi

I Sverige gav sömnforskaren Christian Benedict ut boken ”Sov dig till ett bättre liv” i oktober.

40 procent av Sveriges befolkning anses ha någon typ av sömnbesvär och att det finns en uppsjö av tips och råd på området visar Benedicts boks fullständiga titel ”Sov dig till ett bättre liv – Vad andning, sex, melatonin, tyngdtäcke, fullmåne och kiwi kan göra för din sömn”.

ANNONS

Senaste nytt

”För dramatiskt”

En av Christian Benedicts mål är att tona ner vad han kallar sensationsjournalistiken kring sömn.

ANNONS

”Ibland uttrycker sig media, hälsoinfluencers och även forskare allt för dramatiskt vad gäller skador av sömnbrist. Det är absolut så att sömnbrist påverkar din hälsa, men idag lever vi allt längre, vi har bra forskning, och vi har bra åtgärder för personer med sömnsvårigheter. Det är där vi ska lägga vårt fokus”, säger Benedict.

Vill ge verktyg

”Min bok är en motreaktion på rubriker som exempelvis påstår att du kan dö av långvarig sömnbrist. Jag vill också påminna alla om att sömn inte är en prestation, för dessa tankar kan vara förödande för din insomningsförmåga. Småbarnsår, stress och annat gör att vi i perioder sover dåligt. Jag vill hjälpa fler att hitta verktyg, slappna av och sänka prestationskraven kring sömn”, säger Christian Benedict.

Däremot är det ett problem att vi inte anser oss hinna sova längre, menar Benedict, docent i neurovetenskap.

”Ett problem idag är att vi inte hinner sova längre eftersom vi är som uppslukade av våra stressiga liv. Många offrar sömnen i jakten på att vara supermänniskor”, säger Christian Benedict.

Egna erfarenheter

Han konstaterar i boken att det inte finns någon magisk formel men delar med sig av forskning och sin egen expertis, inte minst den personliga expertis det ger att vara pappa till fyra barn födda inom fyra år…

En kollega till honom är Victoria Garfield, professor i London vars team kommit fram till att tupplurar på dagarna är förknippade med en större total hjärnvolym, skriver CNN.

ANNONS

Fem tips

Hennes fem tips kring sömn är att se till att få tillräckligt med sömn, skapa ett sömnschema, ta korta tupplurar, träna och att låta hjärnan vila genom att göra något lite ”meningslöst”.

Och de råden kan du naturligtvis ta till dig…om du fortfarande är vaken så här långt ner i texten.

Vår sömn blir sämre med åldern – detta kan hjälpa – Dagens PS

Stress över att sova – leder till mindre sömn – Dagens PS

Livsfarliga sömnstörningen – så känner du igen symtomen – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS