Dagens PS

Studie indikerar att hörapparat hindrar demens

Enligt en ny studie skulle hörapparater kunna fördröja eller förhindra uppkomsten av demens
Enligt en ny studie skulle hörapparater kunna fördröja eller förhindra uppkomsten av demens. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 jan. 2024Publicerad: 05 jan. 2024

Forskare har varnat för att hörselnedsättning kan öka risken för demens, nu indikerar forskning att hörapparater skulle kunna förhindra eller fördröja uppkomsten av demens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åtta procent av alla som är 65 år eller äldre och nästan hälften av alla som är 90 år eller äldre har en demenssjukdom, enligt Socialstyrelsen.

Det finns olika former av demens och den vanligaste är Alzheimers sjukdom, som kännetecknas av försämrad förmåga att tänka, minnas och fatta beslut, det skriver Newsweek.

Koppling med hörselnedsättning

Många studier har hittat en koppling mellan hörselnedsättning och kognitiv försämring, varför många misstänker att nedsatt hörsel kan vara en riskfaktor för demens.

Fortfarande är mekanismerna bakom det här sambandet oklara, men forskare hoppas att kunskapen i framtiden ska leda till nya behandlingsalternativ.

“Det har länge funnits intresse för huruvida behandling av dövhet med hörapparater kan minska risken för att utveckla demens eller åtminstone fördröja uppkomsten av demens”, säger Rob Howard, professor i ålderspsykiatri vid University College London, i ett uttalande, enligt Newsweek.

ANNONS

Senaste nytt

Hörapparat kan skydda

I en ny studie bedömde forskare från Syddansk universitet sambanden mellan hörselnedsättning och demens bland 507 088 personer över 50 år.

ANNONS

I studien fick deltagarna en hörselbedömning och följdes sedan upp i genomsnitt sex till åtta år senare.

I de uppföljande undersökningarna var hörselnedsättning förknippad med ökad risk för demens, men bland individer med hörselnedsättning som använde hörapparater var risken betydligt lägre.

“Författarna fann att personer med hörselnedsättning som inte använde hörapparater har 20 procent högre risk för demens än de med normal hörsel”, säger Tom Dening, professor i demensforskning vid University of Nottingham, i ett uttalande, skriver Newsweek.

De som använde hörapparater för sin hörselnedsättning hade endast 6 procents risk, vilket bara var betydligt högre än risken vid normal hörsel.

“Det här tyder på att användning av hörapparater kan bidra till att skydda mot demens”, säger Tom Dening vidare i uttalandet, enligt Newsweek.

Bör tolkas försiktigt

Trots att resultaten är lovande bekräftar de inte att hörapparater kan stoppa demens, Jason Warren, professor i neurologi vid University College London, säger i ett uttalande att den här typen av studier bör tolkas med försiktighet.

“De hjärnförändringar som är förknippade med tidig demens kan potentiellt påverka hörseln några år innan demens diagnostiseras och hörselnedsättning (särskilt om den är betydande) fungerar som ett ‘kognitivt stresstest’ som gör det mer sannolikt att underliggande demens kommer upptäckas”, säger han enligt Newsweek i uttalandet.

ANNONS

Han säger vidare att människor kan vara mindre benägna att använda sina hörapparater om de utvecklar kognitiva problem.

Därför, menar han, bör vi vara försiktiga med att dra slutsatsen att hörselnedsättning orsakar demens, eller att demens kan förebyggas med hörapparater, det skriver Newsweek.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hörselnedsättning förbättras med ny regenerativ terapi

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS