Dagens PS

Stressfaktorer som påverkar utan att vi märker det

Många människor som känner stor press kan inte peka ut några uppenbara stressfaktorer.
Många människor som känner stor press kan inte peka ut några uppenbara stressfaktorer. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 apr. 2023Publicerad: 19 apr. 2023

Små, nästan omärkbara stressfaktorer, har väldigt stor påverkan på vår hälsa och lycka, utan att vi knappt ens märker av dem, det kallas mikrostress.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att ha sorg, genomgå en skilsmässa eller behandlas för en svår sjukdom är stora stressfaktorer som kan ge huvudvärk, ont i magen eller göra att du går ned i vikt, men grundorsaken är då uppenbar, det skriver Fortune.

Ingen uppenbar orsak

Många människor som känner stor press kan dock inte peka ut någon uppenbar orsak till varför de är så stressade.

Karen Dillon och Rob Cross hävdar i sin nya bok The Microstress Effect att små irritationer kan ha stora effekter på ditt fysiska och psykiska välbefinnande.

Sådana stressfaktorer är av mikrostorlek och passerar ofta obemärkta, eller avfärdas snabbt, men om du upplever dussintals små mikrostresssande saker varje dag kan den kumulativa effekten bli katastrofal.

ANNONS

Senaste nytt

Som vinden eroderar berg

Joel Salinas, beteendeneurolog och forskare vid New York University Grossman School of Medicine förklarar i boken att man kan föreställa sig hur vinden eroderar ett berg.

“Det är inte samma sak som en stor TNT-explosion som slår ett hål i ett berg. Men med tiden, om vinden aldrig slutar, har den potentialen att långsamt slita ned ett helt berg”, säger han i boken, skriver Fortune.

ANNONS

Du märker det knappt

Bokens författare menar att även om mikrostress är genomgripande och farlig är den inte oöverkomlig.

“Mikrostress är små stunder av stress som orsakas av rutinmässiga interaktioner med andra människor i ditt personliga och professionella liv som är så rutinmässiga att du knappt märker dem”, förklarar Karen Dillon i Fortune.

Hon liknar mikrostress med en tekopp som man hela tiden häller lite mer i, tills den sista droppen får det att rinner över. Det tycker hon är effekten av mikrostress.

Kommer inte ihåg dem

Hon berättar att när de gjorde research för boken talade de med neuroforskare och lärde sig att eftersom de här mikrostress-ögonblicken är så snabba och rutinmässiga, präglas de nästan inte ens av hjärnans pannlob.

Det gör att vi inte fokuserar på dem och kanske inte ens kommer ihåg dem senare. Ändå har de potential att orsaka fysiologiska förändringar, som ökad hjärtfrekvens och andning.

Hon säger att det är därför vi vid slutet av dagen kan vi känna oss helt slut, utan att kunna hitta någon exakt anledning till det.

ANNONS

Alla kan drabbas

Alla drabbas av mikrostress, idén till boken fick författarna från intervjuer som Rob Cross gjorde med högpresterande artister.

Deras organisationer identifierade dem som topppresterare och författarna talade med hundratals av dem, enligt Karen Dillon hängde de alla typ i en tråd.

Hon berättar att det nästan aldrig berodde på att stora, enskila, stressfaktorer, utan istället var det en ansamling av små saker de inte ens tänkte på.

Orsakas av dem du har nära

“Microstress, som vi definierar det, orsakas av människor som du är nära personligen och professionellt. Det är inte så att de är dåliga, giftiga människor, det är bara det att du har så många interaktioner med dem under hela dagen och att relationen är av viss betydelse för dig”, säger hon till Fortune.

Hon säger vidare att när du umgås med familj eller kollegor finns möjligheten till mikrostress och det kan börja så fort du vaknar, det behöver inte vara någonting hemskt som händer, men allt tär på dig.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Studie: Högt blodtryck ger bättre mental hälsa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS