Personer med typ 2-diabetes får minskad nivå av triglycerider om de äter en kost utan raffinerat socker, spannmål och mejeriprodukter.

ANNONS

En ny studie från Umeå universitet visar att så kallad paleolitisk kost, eller stenålderskost, alltså en kost som inte innehåller raffinerat socker, spannmål och mejeriprodukter, minskar nivån av blodfettet  triglycerider hos personer med typ 2-diabetes. Minskningen verkade inte hänga ihop med minskningen av kroppsvikten.

I vårt blod finns huvudsakligen två olika sorters fett, kolesterol och triglycerider. Kolesterol behövs för att bygga celler och bilda olika typer hormoner, men Triglycerider använder kroppen som energikälla. Triglycerider får vi i huvudsak i oss via den kost vi äter. Kolesterol finns i kosten men det bildas huvudsakligen av kroppen själv.

Kan ge hjärtinfarkt och stroke

När vi har för mycket kolesterol och triglycerider i blodet kan de lagras i levern och orsaka fettlever eller hamna i blodkärlens väggar och orsaka det vi kallar åderförkalkning, eller ateroskleros, som kan leda till olika typer av hjärt-kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt och stroke.

Den paleolitiska kosten baseras på grönsaker, frukt, magert kött, fisk, nötter och ägg. Fortfarande äter ursprungsbefolkningar på ön Kitava och på Grönland en kost som liknar det människor åt under den äldre stenåldern, den paleolitiska tiden, tiden innan jordbruket slog igenom. De har också låg förekomst av hjärtkärlsjukdom.

Vad vi äter viktigare än viktnedgång

I studien deltog överviktiga personer med typ 2-diabetes och deras kroppsvikt minskade kraftigt under de tolv veckor som de åt paleolitisk kost. Dock var nedgången i nivån av triglycerider störst bland dem som höll sig hårdast till kosten och inte bland dem som minskade mest i vikt.

”Resultaten understryker att det inte bara gäller att vara fixerad vid badrumsvågen och hur mycket man äter, utan att det också handlar om vad man stoppar i sig”, säger Julia Otten, forskare vid Umeå universitet och överläkare i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

I studien ingick 27 personer med typ 2-diabetes som fick paleolitisk kost och 8 personer som åt som vanligt ingick i en observationsgrupp. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften MDPI Nutrients.

Läs mer: Diabetesläkemedel EU-godkänns för behandling av hjärtsvikt [Dagens PS]