Ny forskning: Den här dagen är värst för hjärtat

Uppdaterad: 06 juni 2023Publicerad: 06 juni 2023
Hjärtattack
Måndagar är värst för hjärtattacker. (Foto: Unsplash)

Enligt ny brittisk forskning är måndagen den värsta dagen i veckan – när det gäller att drabbas av dödliga hjärtattacker. Orsaken är fortfarande relativt okänd, och tros bero på bland annat kroppens dygnsrytm.

ANNONS
ANNONS

Det har forskats mycket tidigare på just hjärtattacker där det har fastslagits att dygnsrytmen kan spela in, och att måndagar som är starten på veckan är värst för hjärtattacker med dödlig utgång.

Det har även visat sig att datumen mellan jul och nyår är värst för hjärtat, där bristen på motion och stillasittandet med fet mat spelar in.

Måndagar är värst för hjärtat

Att måndagar faktiskt är den värsta dagen för hjärtat står nu klart sedan brittiska forskare har sammanslagit data från 10 000 patienter runt om i Irland, som lades in på ett sjukhus mellan 2013 och 2018, skriver Fortune.

Det handlar om den värsta tänkbara typen av hjärtinfarkt, en så kallad STEMI-infarkt som uppstår när en stor kransartär är helt blockerad.

Det var framför allt måndagar och även söndagar som stack ut i statistiken.

“Vi har hittat ett starkt statistiskt samband mellan början av arbetsveckan och förekomsten av STEMI,” säger kardiolog Jack Laffan, som ledde forskningen vid Belfast Health and Social Care Trust.

Det går inte att säga helt vad det beror på att måndagen är värstingen i sammanhanget, annat än att det har många orsaker och att kroppens dygnsrytm antagligen spelar in – vilket alltså har påståtts i tidigare studier.

ANNONS
ANNONS

Viktigt att ta reda på mer information

Hälften av alla amerikanare är i riskzonen att drabbas av hjärtsjukdomar så därför är det viktigt att ta upp ämnet och diskutera det ytterligare menar Nilesh Samani, en professor vid British Heart Foundation.

“Vi måste nu ta reda på varför vissa dagar i veckan gör hjärtattacker mer sannolika”, säger han om den nya studien.

Läs även: Sötningsmedel kopplas till hjärtattack och stroke

Läs även: Hjärtattacker ökar under julhelgen

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.