Antalet hjärtattacker ökar under julhelgen i USA. Den ohälsosamma dieten med mycket alkohol tillsammans med att många glömmer att ta sina mediciner och träffa sina läkare, ökar problemen under de kommande veckorna.

ANNONS

Hjärtsjukdom, som inkluderar hjärtinfarkt, är redan den vanligaste dödsorsaken i USA året runt och runt jul ökar siffrorna, där just 25 och 26 december, och 1 januari sticker ut i statistiken, skriver Wall Street Journal.

Salt mat med alkohol

Mycket stillasittande, där många äter saltrik- och ohälsosam mat tillsammans med överflödig alkohol gör att hjärtproblemen ökar. Samtidigt är det många som glömmer att ta sina mediciner eller besöka läkare, vilket ytterligare försvårar problemen.

Den kalla vinterluften leder vidare till fler fall av hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom kallt väder orsakar viss sammandragning av blodkärlen, vilket i sin tur ytterligare pressar hjärtat.

Stressfylld högtid leder till hjärtattacker

Många upplever även julen som en stressfylld högtid då allt ska hinnas med, och alla ska vara på glatt humör. Det leder dock ofta till motsatt effekt, där mindre sömn och stress kan leda till hjärtproblem.

”Det är viktigt att komma ihåg att dra ner på tempot”, säger Tina Shah, en kardiolog på Seattles Kaiser Permanente.

Så att stressa mindre är därför kanske den bästa julklappen, att istället bara försöka umgås med nära och kära. Men om hjärtproblemet trots allt skulle komma upp till ytan så är det viktigt att upptäcka det tidigt.

Tecken på en hjärtattack är på väg kan inkludera bröstsmärtor, ett tryck över bröstet, som att en elefant sitter där, förklarar kardiologer. Ibland kan smärta uppstå i vänster arm, nacke eller käke, där vissa får svårt att andas.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kort intensiv aktivitet minskar risken att dö [Dagens PS]

Läs även: Drastiskt dämpat jul- och nyårsfirande [Dagens PS]