Sötningsmedel kopplas till hjärtattack och stroke

Uppdaterad: 08 mars 2023Publicerad: 08 mars 2023
Sötningsmedlet erytritol används ofta i lågkaloriprodukter med lågt kolhydratinnehåll, i en studie koopplas nu sötningsmedlet till högre risk för hjärtattack och stroke
Sötningsmedlet erytritol används ofta i lågkaloriprodukter med lågt kolhydratinnehåll, i en studie koopplas nu sötningsmedlet till högre risk för hjärtattack och stroke. (Foto: TT)

I en ny studie fann forskare att personer som ofta använder det kalorilösa sötningsmedlet erytritol hade en ökad risk för hjärtattack, stroke och för tidig död.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Erytritol används som sockerersättning i lågkaloriprodukter och produkter med lågt kolhydratinnehåll och blandas ofta med andra sötningsmedel, det skriver Wall Street Journal.

Forskare varnar för sötningsmedel

Sockeralkoholen erytritol finns naturligt i kroppen och i små mängder i vissa svampar, alger och frukter. Det används gärna i produkter som bakverk, glass, smaksättare och marknadsförs ofta som keto-anpassat.

Lågkalorikost och ketokost har blivit populärt och folk vill ha produkter som är sötade utan socker och kolhydrater, men forskare varnar för att sockerersättningsmedel i sig kan ge hälsoproblem.

“Vi kan inte definitivt säga att är säkra”, säger Dariush Mozaffarian, till Wall Street Journal.

Han är dekan och professor i kostvetenskap och medicin vid Friedman School of Nutrition Science and Policy vid Tufts University och tillägger att han tycker att det är riktigt oroande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Samband mellan sötningsmedel och hälsorisker

Forskare har länge undersökt möjliga hälsorisker med sötningsmedel, men flera studier har använt “matdagböcker” som inte är helt tillförlitliga redogörelser över vad folk verkligen äter.

Den nya studien om erytritol är dock mer robust och omfattande och den, liksom andra studier om sötningsmedel, visar på ett samband mellan sötningsmedel och hälsorisker, men bevisar inte att det är just sötningsmedlen som orsakar problemen.

Annan forskning har indikerat att vissa sötningsmedel, som sackarin och sukralos, kan öka risken att utveckla typ 2-diabetes.

Folk bör begränsa konsumtionen

Forskare och läkare menar dock att det nu finns tillräckliga bevis för att människor borde börja begränsa sin konsumtion av sötningsmedel.

Läkare menar inte att socker är ett bra alternativ eftersom det tydligt kan kopplas till risk för diabetes, obesitas och hjärtsjukdom och rekommenderar minskat intag av både socker och sötningsmedel.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sötningsmedlet aspartam orsakar ångest hos möss

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS