Dagens PS

Sötningsmedlet aspartam orsakar ångest hos möss

Sötningemedlet aspartam har i en studie kopplats till ångest hos möss
Söt och ung på nytt.(Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 dec. 2022Publicerad: 09 dec. 2022

Det väldigt vanliga artificiella sötningsmedlet aspartam har visat sig ge ångestliknande beteende hos möss, effekten håller dessutom i sig i två generationer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare vid Florida State Collage of Medicine har kopplat det konstgjorda sötningsmedlet aspartam till ångestliknande beteende hos möss, det rapporterar Neuroscience News.

Gav epigenetiska förändringar

“Vad den här studien visar är att vi måste se tillbaka på miljöfaktorerna, för det vi ser i dag är inte bara vad som händer i dag, utan vad som hände för två generationer sedan och kanske till och med längre sedan”, säger studiens medförfattare Pradeep Bhide till Neuroscience News.

Studien gjordes delvis på grund av tidigare forskning om nikotins transgenerationella effekter på möss och som visade på tillfälliga, ellerepigenetiska effekter, förändingar i mössens spermaceller.

Epigenetiska förändringar är reversibla och ändrar inte DNA-sekvensen, till skillnad från genetiska förändringar, mutationer. Men epigenetiska förändringar kan ändra hur kroppen läser en DNA-sekvens.

ANNONS

Senaste nytt

Kan påverka centrala nervsystemet

Aspartam godkändes som sötningemedel i USA 1981 och i dag produceras nästan 5 000 ton varje år, när det konsumeras blir asparaginsyra, fenylalanin och metanol, som kan påverka det centrala nervsystemet.

I studien fick mössen vatten med ungefär 15 procent av den maximala dagliga dosen som FDA, USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket, godkänt.

ANNONS

För människor motsvarar dosen fem till sex 33 centiliters burkar dietläsk per dag under 12 veckor.

Blev bättre av ångestdämpande medicin

Studien pågick i fyra år och genom olika labyrinttest observerades tydligt ångestliknande beteende hos mössen över flera generationer, vars pappor fått aspartam.

“Det var en så robust ångestliknande egenskap som jag inte tror att någon av oss förutsåg att vi skulle se. Det var helt oväntat. Vanligtvis ser du subtila förändringar”, säger Sara Jones, som ledde studien, till Neuroscience News.

För de möss ur alla generationer som fick det vanliga ångestdämpande läkemedlet diazepam upphörde det ångestliknande beteendet.

Fler studier planeras

Forskarna planerar att ur materialet i denna studie även publicera forskning om hur aspartam påverkar minnet.

Framtida forskning ska identifiera de molekylära mekanismer som påverkar överföringen av effekterna av aspartam till efterkommande generationer.

ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WHO: Använd inte sötningsmedel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS