Dagens PS

Sötade drycker ökar risken för hjärtsjukdom

Enligt en studie ökar risken för förmaksflimmer både av drycker med sötningsmedel och av drycker med tillsatt socker
Enligt en studie ökar risken för förmaksflimmer både av drycker med sötningsmedel och av drycker med tillsatt socker. (Bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 mars 2024Publicerad: 06 mars 2024

I en ny studie ökade risken för förmaksflimmer med 20 procent av att dricka två liter i veckan, eller mer, av artificiellt sötade drycker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många beskriver att förmaksflimmer, oregelbundna hjärtslag, känns som ett darrande fladder i bröstet, det skriver CNN.

Förmaksflimmer

Vid förmaksflimmer slår hjärtat oregelbundet och kan inte pumpa runt blodet som det ska. Även om både din kropp och ditt hjärta kan hantera förmaksflimmer, ger det en ökad risk för blodpropp och stroke.

Det kan även leda till hjärtsvikt och öka risken för hjärtinfarkt, demens och njursjukdom.

Enligt Gregory Marcus, professor i medicin vid University of California, San Francisco School of Medicine och biträdande chef för kardiologi för forskning vid UCSF Health, är allt det här troligtvis långsiktiga risker.

ANNONS

Senaste nytt

Studien fann ett samband

Nu har forskare i en studie funnit att risken för förmaksflimmer ökade med 20 procent av att dricka två liter eller mer av drycker med artificiellt sötningsmedel.

Att dricka lika mycket av drycker med tillsatt socker ökade risken för förmaksflimmer med 10 procent.

ANNONS

Studien fann även att intag av drygt en deciliter ren osötad juice, som apelsin- eller grönsaksjuice, associerades med en 8 procent lägre risk för förmaksflimmer.

Vatten är bästa alternativet

“Det här är den första studien som rapporterar ett samband mellan sötningsmedel med lite eller inget kaloriinnehåll, och även sockersötade drycker, samt ökad risk för förmaksflimmer”, säger Penny Kris-Etherton i ett uttalande, skriver CNN.

Hon är professor emeritus i näringsvetenskap vid Pennsylvania State University, USA, och medlem i American Heart Associations näringskommitté. Hon har inte varit involverad i studien.

“Vi behöver fortfarande mer forskning om dessa drycker för att bekräfta dessa fynd och för att fullt ut förstå alla hälsokonsekvenser på hjärtsjukdomar och andra hälsotillstånd”, säger hon, skriver CNN.

Hon tillägger att vatten så länge är det bästa alternativet och att drycker som är sötade med sötningsmedel bör begränsas eller uteslutas.

Läs mer: Den dolda folksjukdomen som ökar risken för stroke Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS