Dagens PS

Snabb spridning av covid-19 i Japan

Japans ekonomi
Japans ekonomi ökar sedan restriktionerna minskar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 juli 2022Publicerad: 14 juli 2022

Japan varnar för att en ny covid-våg snabbt verkar sprida sig över landet och människor uppmanas till försiktighet inför förestående sommarlov och en kommande långhelg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Japan har antalet covidfall nyligen ökat till nivåer som landet inte haft sedan årets början. I Tokyo registrerades i går, onsdag, 16 878 nya fall vilket är det högsta antalet nya fall sedan februari och i hela landet steg antalet nya fall till över 94 000, det rapporterar Reuters.

“Antalet nya fall ökar i alla prefekturer i Japan, och det verkar spridas snabbt”, sade hälsominister Shigeyuki Goto i början av ett kommittémöte om hantering av coronaviruset, skriver Reuters.

Han tillade att det sannolikt kommer bli ytterligare effekter från den kommande tredagarshelgen och sommarlovet.

Fortfarande få allvarliga fall i Japan

“Vi hade totalt 94 466 nya fall rapporterade rikstäckande i går, nysmittade patienter har ökat med 2,14 gånger jämfört med förra veckan och vi ser en snabb expansion”, sade den japanska regeringens chefssekreterare, Hirokazu Matsuno, på en presskonferens, skriver Reuters.

Han sade dock att antalet sjukhusinläggningar fortfarande är lågt, liksom antalet allvarliga fall och antalet fall som leder till döden.

Överväger ännu inte att begränsa folks rörlighet

Japans premiärminister Fumio Kishida ska, enligt plan, hålla en presskonferens i dag, torsdag, klockan 18:00, vilket är 11:00 svensk tid, där han sannolikt kommer ta upp spridningen av covid-19 och hur inflationen ska hanteras.

ANNONS

I Tokyo kommer covid-varningsnivån höjas till den högsta, detta enligt Fuji News Network, skriver Reuters. Enligt Japans ekonomiminister Daishiro Yamagiwa överväger Japan än så länge inte några begränsningar av människors rörelser och aktiviteter.

Även Japans regering har drabbats av den ökande spridningen av covid-19, regeringspartiets kampanjchef Taro Kono och chefen för regeringens digitala verksamhet Karen Makishima har båda smittats.

Intresserad av ekonomi, företag och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WHO: covid-19 är fortfarande en global nödsituation

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS