Japan varnar för att en ny covid-våg snabbt verkar sprida sig över landet och människor uppmanas till försiktighet inför förestående sommarlov och en kommande långhelg.

ANNONS

I Japan har antalet covidfall nyligen ökat till nivåer som landet inte haft sedan årets början. I Tokyo registrerades i går, onsdag, 16 878 nya fall vilket är det högsta antalet nya fall sedan februari och i hela landet steg antalet nya fall till över 94 000, det rapporterar Reuters.

”Antalet nya fall ökar i alla prefekturer i Japan, och det verkar spridas snabbt”, sade hälsominister Shigeyuki Goto i början av ett kommittémöte om hantering av coronaviruset, skriver Reuters.

Han tillade att det sannolikt kommer bli ytterligare effekter från den kommande tredagarshelgen och sommarlovet.

Fortfarande få allvarliga fall i Japan

”Vi hade totalt 94 466 nya fall rapporterade rikstäckande i går, nysmittade patienter har ökat med 2,14 gånger jämfört med förra veckan och vi ser en snabb expansion”, sade den japanska regeringens chefssekreterare, Hirokazu Matsuno, på en presskonferens, skriver Reuters.

Han sade dock att antalet sjukhusinläggningar fortfarande är lågt, liksom antalet allvarliga fall och antalet fall som leder till döden.

Överväger ännu inte att begränsa folks rörlighet

Japans premiärminister Fumio Kishida ska, enligt plan, hålla en presskonferens i dag, torsdag, klockan 18:00, vilket är 11:00 svensk tid, där han sannolikt kommer ta upp spridningen av covid-19 och hur inflationen ska hanteras.

I Tokyo kommer covid-varningsnivån höjas till den högsta, detta enligt Fuji News Network, skriver Reuters. Enligt Japans ekonomiminister Daishiro Yamagiwa överväger Japan än så länge inte några begränsningar av människors rörelser och aktiviteter.

ANNONS
ANNONS

Även Japans regering har drabbats av den ökande spridningen av covid-19, regeringspartiets kampanjchef Taro Kono och chefen för regeringens digitala verksamhet Karen Makishima har båda smittats.

Intresserad av ekonomi, företag och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WHO: covid-19 är fortfarande en global nödsituation [Dagens PS]