Från och med onsdag nästa vecka, den 9 februari, befrias svenska folket från restriktionerna – covid-19 anses inte längre samhällsfarligt.

ANNONS

Under en pressträff på torsdagen meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) att Sverige slopar merparten av sina restriktioner från den 9 februari.

Bland annat deltagartaken, begränsningar av sällskap på krogar och restauranger samt rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken tas bort.

Där till försvinner kravet på vaccinpass för en rad verksamheter och avsikten från regeringen är även att lyfta restriktionerna från övriga nordiska länder.

Färre dör och iva-vårdas

Fortsatt gäller uppmaningen att stanna hemma vid sjukdom och för ovaccinerade kvarstår särskilda rekommendationer, framgår det.

Antalet avlidna är inte lika högt som tidigare och inlagda på sjukhusens intensivvårdsavdelningar har varit stabilt sedan årsskiftet.

Dessutom anses kunskapsläget om virusvarianten omikron ha förbättrats och vaccinationstäckningen i Sverige uppges ha stigit kraftigt.

Folkhälsomyndigheten bedömer att covid-19 inte längre ska klassas som en folksjukdom och har lämnat in en hemställan om detta till regeringen.

ANNONS
ANNONS

”Det börjar bli dags att öppna upp Sverige. Pandemin är inte över men vi är på väg in i en helt ny fas”, kommenterar statsminister Magdalena Andersson (S), som alltjämt uppmanar de som inte vaccinerat sig att boka tid för sprutan i dag.

Risken för ovaccinerade att bli allvarligt sjuka är avsevärt högre än för vaccinerade, enligt Andersson.

Läs även: Finland slopar alla coronarestriktioner från 1 mars [Dagens PS]