Finland följer efter Danmark och Norge och slopar coronarestriktioner från 1 mars – pandemin orsakar inte längre ökande sjukhusbelastning, skriver Hufvudstadsbladet. 

ANNONS

Finlands statsminister Sanna Marin lämnade beskedet under onsdagen att coronarestriktionerna på restauranger avvecklas från och med 14 februari så att alla restauranger behandlas lika oberoende av om de serverar mat eller dryck och får hålla öppet till midnatt.

Den 1 mars avvecklas restriktionerna för restauranger helt gällande öppettider, och även nattklubbar kan öppna. Regeringen rekommenderar regionmyndigheter och kommuner att avveckla alla begränsningar för folksamlingar från och med 14 februari. Konserter, teatrar och idrottsevenemang ska kunna hållas utan publikbegränsningar.

Sanna Marin säger också att covidintyget inte kommer att ha någon egentlig funktion i Finland under överskådlig framtid.

”Vi har inte rättsliga förutsättningar för att återinföra intyget. Det går alltså inte att komma runt restriktionerna med intyget, men vi kommer att utveckla lagstiftningen kring covidintyget för det fall att nya virusvarianter uppstår. Vi kan fortsatt ha behov av den här sortens verktyg”, säger Marin.

Sedan tidigare har Danmark avskaffat alla coronarestriktioner och Norge de flesta av sina restriktioner – detta trots höga toppar i smittotalen.

ANNONS
ANNONS

”Jag tror att alla nordiska länder kör en liknande strategi, man ser att det inte går att stoppa den här vågen. Man måste anpassa restriktionerna så att det inte slår för hårt mot samhället, men samtidigt kunna klara av det som krävs. Sen kommer den här vågen brytas förr eller senare”, säger Frode Forland vid den norska Folkhälsomyndigheten till Expressen.

Läs även: Flockimmunitet i sikte för Danmark [Dagens PS]