Sträck på dig. Du lever upp till alla goda råd. Genomsnittssvensken äter dubbelt så mycket grönsaker i dag som på 1980-talet.
Oväntat: Nu äter vi dubbelt så mycket grönsaker


Mest läst i kategorin
Det är Jordbruksverket som nu presenterat sin årliga, officiella statistik över vår konsumtion av livsmedel och dess näringsinnehåll.
Statistiken bygger på den diger databas där det går att följa utvecklingen från 1960-talet och framåt.
Intressant är att Jordbruksverket konstaterar att totalkonsumtionen av köksväxter som morötter, tomater och inlagd gurka, fördubblats från 1980 och nådde 81 kilo per person 2024.
Främst handlar det om färska och frysta växter, från 32 till 66 kilo per person under dessa 45 år.
“Inte gott”: Därför äter vi inte grönsaker. Dagens PS
Mer godis och kött också
Men även denna vackra medalj har en baksida och på den står bland annat att konsumtionen av choklad, konfektyr, läsk och cider ökat kraftigt, om än inte lika mycket.
Här är ökningen 67 procent sedan 1980 och motsvarar år 2024 16 kilo per person och år, enligt rapporten Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll, uppgifter till och med 2024.
Det finns även en större, mer generell glidning i våra matvanor. Vi går från att äta mindre av rena råvaror till att stoppa i oss mer av förädlade produkter.
Ett exempel är socker. Totalkonsumtionen av socker och sirap fluktuerar mellan 36 och 50 kilo per peson och år under perioden, men direktkonsumtionen av socker – alltså strö- och bitsocker och sirap – har minskat med 78 procent.
I stället har vårt sockerintag via choklad, konfektyr och läsk ökat kraftigt.
Receptet: Frukt, grönsaker och svenska blåbär. Dagens PS

Senaste nytt
Minskar på råvaror, mer förädlat
Samma sak gäller potatis, bröd, spannmål och mejeriprodukter. Under hela perioden 1980-2024 har vi minskat mängden mjölk vi dricker men ökat konsumtionen av ost.
Totalt får vi i oss mer i dag än 1980. Sedan dess har den genomsnittliga energitillförseln från livsmedel och alkoholhaltiga drycker ökat från 2 900 kalorier till 3 100.
Det är framför allt mängden protein som ökat, till stor del beroende på att vi äter betydligt mer kött i dag.
85 procent mer kött
Faktum är att vi äter hela 85 procent mer färskt och fryst kött i dag än vi gjorde 1980, hela 50,7 kilo per person och år.
2016 nåddes en toppnotering på 53,2 kilo, varefter köttätandet minskade för att sedan öka de två senaste åren.
Kyckling och annat fjäderfäkött har gått från 4,3 till 22,5 kilo per person och år, nötkött från 6,1 till 11,6 kilo och vad gäller griskött äter vi i dag i snitt 13,2 kilo per person.
Paul McCartney får EU att backa. Dagens PS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.









