En ny uppfinning från Karlskogaföretaget JL Kemi dödar både multiresistenta bakterier och E coli-bakterier. Nu jobbar företaget på att hitta investerare som tror på idén. 

ANNONS

Jimmy Lundström märker att såren på händerna läker när han jobbar. Han inser att det är en uppfinning värd gå vidare med, och får hjälp av Inkubera med att finansiera tester.

Det sig att JL Kemi i Karlskoga har tagit fram en produkt som dödar multiresistenta stafylokock-bakterier (MRSA) och E coli-bakterier. Bakom testerna står docent Hazem Khalaf vid Örebro universitet.

Tar död på bakterierna

”När det gäller multiresistenta bakterier som vi har testat är det så att vi kunnat konstatera att med en viss spädning av TT51 hämmar det tillväxten av bakterierna effektivt och vid en annan tar medlet död på bakterierna”, säger Hazem Khalaf i ett pressmeddelande från Örebro Universitet.

Ny uppfinning dödar multiresistenta bakterier
JL Kemis grundare Jimmy Lundström märkte att såren på händerna läkte av cellulosan. Foto: JL Kemi

Jimmy Lundström och hans JL Kemi tillverkar en rad rengöringsmedel för olika användningsområden. Råvaran är cellulosa, och produkterna är fria från kemikalier som är klassificerade som farliga (ECHA/REACH).

”Som plåster på sår”

”Jag kände på mej ganska tidigt att det tar död på bakterier”, säger Jimmy Lundström till Dagens PS. ”Jag märkte att cellulosahinnan lägger sej som ett plåster på sår.”

ANNONS
ANNONS

Det är ungefär ett år sedan Jimmy började titta mer på det, säger han. Vilket ämne är det egentligen som tar död på bakterierna? Problemet då var att företage inte hade utrymme att bekosta tester för att bevisa det Jimmy kände på sig.

”Jag hade kontakt med Inkubera, som trodde på det”, säger han till Dagens PS. ”De bekostade test på Universitetet.”

Flera användningsområden

Nu har alltså testerna visat att Jimmys känsla var alldeles riktig.

”Resultaten visar på ett brett spektrum av bra indikationer på hur medlet kan användas inom vården och i andra sammanhang när det gäller att desinficera och rengöra”, säger docent Hazem Khalaf.

Exakta växten hemlig

Nästa steg för JL Kemi är att hitta investerare som tror på produkten. Intresse finns, både inom och utanför Sveriges gränser. Företaget arbetar på att kommersialisera en produkt baserad på TT51.

ANNONS
ANNONS

Innehållsförteckningen för TT51 är väldigt enkel: cellulosa och vatten. Men exakt vilken växt cellulosan kommer ifrån berättar inte Jimmy Lundström. Det är en företagshemlighet.

Läs även: Batterier ur träd: Stora Enso och Northvolt samarbetar [Dagens PS]

Läs även: Lyckade försök med lignin i asfalt [Dagens PS]