Dagens PS

Nästa mål för läkemedelsjättarna: Tappa fett – behålla muskler

Tappa fett behålla muskler
Populära fetmaläkemedel kan få uppföljare. (Foto: Frederik Ringnes/NTB/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

De nya succémedicinerna mot fetma har tagit marknaden med storm. Just nu pågår kampen om nästa steg – ett läkemedel där patienterna tappar fett, men samtidigt behåller muskler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bloomberg rapporterar om att Novo Nordisk letar efter en uppföljare till succén Wegovy och Eli Lilly gör detsamma efter sin succé Zepbound. Många andra läkemedelsutvecklare, däribland svenska sådana.

“Vi kan få människor att gå ner i vikt – nu är det nästa steg”, säger Jennifer Linge, forskare på AMRA Medical AB, ett svenskt företag som använder kroppsskanningar för att studera muskelsammansättning, till Bloomberg.

“Muskelbiten kommer att vara viktig för nästa fas”, säger hon.

Begränsar proteinet myostatin

Människor som tappar mycket vikt snabbt, genom fetmadroger, överviktskirurgi eller dieter, utsätts för en högre risk för ohälsosam muskelförlust. Om de senare går upp i vikt, exempelvis om de slutar med en medicin, är risken att de går upp i vikt med fett istället för muskler, något som kan försvaga kroppen över tid.

Kraftigt begränsat kaloriintag stimulerar proteinet myostatin, som förhindrar muskeltillväxt. Under svältförhållanden kan kroppen använda sig av energi i musklerna för att överleva, vilket får dem att krympa.

De nya medicinerna som utvecklas syftar till att förhindra proteinet myostatin från att bildas, vilket man lyckades med i möss redan under 1990-talet. Gnagarna såg ut som “små Arnold Schwarzeneggers”, säger George Yancopoulos, forskningschef på Regeneron till Bloomberg.

Varnar för “folkhälsokatastrof”

ANNONS

Regneron är ett av de bolag som kommit längs, och har en läkemedelskandidat i fas 2-studier. Det amerikanska bolaget testar för närvarande läkemedlen på friska frivilliga, och vid mitten av året räknar man med att kunna rekrytera de första överviktiga patientern.

Utvecklingen är nödvändig, enligt företaget, de varnar för en “folkhälsokatastrof” om allt för många människor förlorar mycket i vikt och samtidigt tappar muskelmassa.

Andra menar att den effekten är överdriven, och att det viktigaste är att hjälpa människor med sjukdomen obesitas att tappa fett – inte att behålla muskler.

“Kan du inte gå uppför en trappa? Jag har en känsla av att den personen kommer att kunna gå uppför trappan mycket bättre 50 kilo lättare, även med den muskelmassa som tappas”, säger Sean Wharton, medicinsk chef för Wharton Medical Clinic utanför Toronto till Bloomberg.

Läs även: Läkemedel för viktminskning bryter medicinsk mark (Dagens PS)

Läs även: Så kan du få tag på hajpade fetmaläkemedlet i Sverige (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS