Dagens PS

Mänskligheten nära utplåning: 1 300 individer kvar

mänskligheten
Skelett av neandertalmänniska, i förgrunden, och modern människa, i bakgrunden (Foto: Frank Franklin II/AP).
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 01 sep. 2023Publicerad: 01 sep. 2023

Det var på gränsen att mänskligheten utplånades för en knapp miljon år sedan. Forskarna tror att det var under krisperioden som följde som den moderna människan och släktingarna neandertalare och denisovanerna utvecklades åt skilda håll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mänskligheten var nära utplåning för runt 900 000 sedan. I mer än 100 000 år fanns inte fler än runt 1.300 individer kvar av förfadern till den moderna människan uppger Live Science.

Förfader: Okänd

Forskarna tror att det var just den krisen som hade en stor del i att den moderna människan och de nära släktingarna neandertalarna och de mystiska denisovanerna utvecklades.

Tidigare forskning sätter människans uppkomst till runt 300 000 år sedan i Afrika. Vilken den gemensamma förfadern är är fortfarande omtvistat, och mycket är ännu oklart när det gäller utvecklingen som gav dagens moderna människa.

99 procent mindre

Forskarna har nu undersökt genom från mer än 3 150 moderna människor från 10 afrikanska och 40 icke-afrikanska populationer, och utvecklat ett analysverktyg för att räkna ut hur många individer som ingick i den grupp som är den moderna människans ursprung.

Det gör man genom att titta på mångfalden i de genetiska sekvenserna hos de efterkommande. Enligt Sveriges Radio minskade befolkningen av människans föregångare med nära 99 procent.

Rejäl flaskhals

ANNONS

Enligt forskarnas genetiska data uppstod den rejäla flaskhalsen mellan 813 000 och 930 000 år sedan.

”Våra förfäder upplevde en så allvarlig befolkningsmässig flaskhals under en riktigt lång tid att risken för utplåning var hög” säger en av studiens upphovsmän, Wangjie Hu enligt Live Science.

Befolkningskraschen kom efter en period av sjunkande temperatur som ledde till att glaciärer bildades, att havens yttemperatur sjönk och möjligen också långa perioder av torka i Afrika och Eurasien.

Utdöda släkingar

Tidigare forskning placerar den senaste gemensamma förfadern för den moderna människan, neandertalare och denisovanern någonstans mellan 765 000 och 550 000 år sedan, precis vid flaskhalsen.

Det tyder på att befolkningskrisen kan ligga bakom den utveckling som gav inte bara den moderna människan utan också de nära släktingarna som sedan dog ut.

Läs även: Banbrytande: Så fick vi våra stora hjärnor (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS