Dagens PS

Lite mindre kött räcker

mindre kött
Att dra ned på kött för att minska växthusgaserna är tillräckligt, enligt en ny studie. (Foto: Victor R. Caivano/AP/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 juli 2023Publicerad: 24 juli 2023

Du behöver inte sluta äta kött. Att dra ner på mängden räcker för att minska växthusgaserna nog, enligt en ny brittisk studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Budskapet har varit svårt att tugga i sig. Speciellt för dem som vill fortsätta tugga i sig.

Det handlar om kött – och de envisa propåerna om att vi behöver sluta äta kött av klimatskäl.

Det behöver vi inte alls, enligt en ny brittisk studie. Att dra ned på mängden kött kan räcka för att halvera utsläppen av växthusgaser från ens kost, enligt studien.

”Du behöver inte utesluta kött från din kost helt”, säger Peter Scarborough, professor vid Oxfords universitet.

Första studien

55 000 britters kost har undersökts i en ny studie från universitetet i Oxford. Det är den första studien i sitt slag där man faktiskt undersökt vad människor äter på riktigt och hur det påverkar klimatet, skriver BBC.

Studien visar, bland annat, att om de brittiska storkonsumenterna av kött minskar sin konsumtion skulle det motsvara åtta miljoner bilar färre på vägarna.

ANNONS

Senaste nytt

Jämfört kosthållning

ANNONS

Forskarna har jämfört människors kost, genom att dela in kostvanorna i olika kategorier.

Minst klimatpåverkan, konstaterar man liksom alla tidigare studier, har en helt vegansk kost.

Med utgångspunkt i en vuxen människa som stoppar i sig 2 000 kalorier dagligen, ger den helt veganska kosten ett utsläpp på 2,47 kilo växthusgaser per dag.

Den som äter vegetariskt hamnar på 4,16 kilo och en pescetarian, som alltså även äter fisk, släpper i snitt ur 4,74 kilo per dag.

Ganska lika i utsläpp

Det är relativt nära de måttliga köttätarna – definierade som de som äter 50 gram kött eller mindre per dag – vars utsläpp hamnar på 5,37 kilo.

Däremot är det så att de som äter dubbelt så mycket kött – från 100 gram och uppåt – fördubblar utsläppen och hamnar på 10,24 kilo per person och dag.

Sammanfattningen?

ANNONS

”Våra resultat visar att om alla storkonsumenter av kött i Storbritannien reducerade mängden kött de äter, skulle det göra en väldigt stor skillnad”, säger Peter Scarborough.

Läs även: Studie: Växtbaserad kost minskar risk för sjukdomar – Dagens PS

Läs även: Framtidens köttbulle är odlad i labb – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS