Dagens PS

Kosten kan minska risken för demenssjukdom

En äldre man äter. En ny studie visar att en kostförändring kan minska risken att utveckla demenssjukdom
En ny studie visar att en kostförändring kan minska risken att utveckla demenssjukdom. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 mars 2024Publicerad: 27 mars 2024

En enkel förändring av din kost kan enligt en ny studie minska risken att utveckla Alzheimers sjukdom och annan relaterad demenssjukdom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år insjuknar ungefär 25 000 svenskar i en demenssjukdom. I Sverige lever enligt Demensförbundet, cirka 150 000 människor med en demenssjukdom och av dem är cirka 10 000 under 65 år.

Socialstyrelsen räknar med att 180 000 till 190 000 kommer ha en demenssjukdom år 2030 eftersom antalet äldre blir fler, år 2050 kommer antalet vara 250 000.

Alzheimers vanligast

Det finns flera former av demens och den vanligaste formen är Alzheimers sjukdom som kännetecknas av sämre förmåga att minnas, tänka och fatta beslut.

Risken att drabbas av demens bestäms av flera olika genetiska och miljömässiga faktorer och många av dem har vi bara börjat förstå, det skriver Newsweek.

En av de externa faktorer som verkar påverka risken att drabbas av neurodegeneration är kosten. Bland hälsosamma dieter har medelhavskosten visat på förbättringar i mental och fysisk prestation.

Flera studier tyder på att den som följer medelhavskosten kan fördröja, eller till och med förhindra, demenssjukdom.

En studie visar att risken att dö av vissa kroniska sjukdomar minskade när människor förbättrade sin kost och åt mindre rätt och bearbetat kött, medelhavskost var en av dieterna som ingick i den studien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Medelhavskost

Medelhavskosten är rik på fullkorn, frukt, grönsaker, baljväxter och olivolja, och innehåller måttliga mängder ost och fisk samt en begränsad mängd rött och processat kött.

Hittills har dock studier av medelhavskostens effekt på, och förebyggande av, demens gett inkonsekventa resultat.

Forskare vid universitetet i Milano i Italien slog samman data från 21 oberoende studier, som totalt täckte 65 955 deltagare över 60 år, för att kunna bedöma befintlig data om medelhavskostens effekt.

Deras studie visar att medelhavskost kan associeras till en 11-procentig minskning av demenssjukdomar bland äldre vuxna.

När endast Alzheimers sjukdom beaktades var sambandet ännu starkare, att strikt följa en medelhavskost förknippades med 27-procents minskad risk för Alzheimers.

En effektiv åtgärd

Forskarna menar att kostförändringar kan ge betydande besparingar både i livskvalitet och i sjukvårdskostnader.

ANNONS

“Trots den till synes ringa skyddseffekten bör man komma ihåg att demens är en ofta diagnostiserad sjukdom, särskilt hos äldre”, skriver forskarna i sin studie.

De skriver vidare att demens har hög belastning vad gäller vårdkostnad och livskvalitet.

“Dessutom är det viktigt att tänka på att världens befolkning genomgår en progressiv åldrandeprocess, där de äldre utgör en betydande del av befolkningen”, fortsätter de i studien.

Forskarna drar slutsatsen att det kan vara en effektiv, icke-farmakologisk åtgärd att äta en medelhavskost för att minska bördan av demens.

Medelhavskost ger mindre smärta och kramper vid mens

Ungefär 85 procent av alla med mens lider av kramper, buksmärtor och uppblåsthet varje månad och vissa har smärtsamma problem i åratal.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS