Bara genom att äta hälsosammare kan du minska risken för tidig död med nästan 20 procent, det visar en ny studie.

ANNONS

Personer som noggrant följer hälsosamma kostprogram, som alla fokuserar på mer fullkorn, frukt, grönsaker nötter och baljväxter, är mindre benägna att dö av cancer. hjärt- kärlsjukdomar, luftvägssjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar, det rapporterar CNN.

Kosten kan anpassas efter preferenser

En ny studie visar att det finns fler än ett sätt att äta bra och dra nytta av de hälsofördelar det ger. Frank Hu, en av studiens medförfattare, menar att det är goda nyheter eftersom människor ofta blir uttråkade av att äta på bara ett sätt.

Han är professor i nutrition och epidemiologi och ordförande för avdelningen för nutrition vid Harvard T.H. Chan School of Public Health

Frank Hu menar att det här ger oss stor flexibilitet att skapa egna hälsosamma kostmönster som kan anpassas efter individuella preferenser, hälsoförhållanden och kulturer.

”Till exempel, om du äter hälsosam medelhavsmat och efter några månader vill prova något annat, kan du byta till en DASH-diet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) eller så kan du byta till en semi-vegetarisk diet,” säger han till CNN.

119 000 personer följdes i 36 år

I över 36 år följde studien matvanorna hos 75 000 kvinnor som deltog i studien Nurses’ Health och över 44 000 män som deltog i Health Professionals Follow-up-studien.

ANNONS
ANNONS

Enligt Frank Hu är det här en av de största och längsta studierna som har undersökt rekommenderade kostmönster och den långsiktiga risken för tidig död i allvarliga sjukdomar.

Lägre konsumtion av rött, bearbetat kött

En av de fyra dieterna som följdes i studien är medelhavsdieten som betonar frukt, grönsaker, fullkorn, nötter, baljväxter, fisk och mycket olivolja.

”Detta kostmönster betonar hälsosamma fetter, särskilt enkelomättat fett, förutom växtbaserad mat och måttligt med alkohol,” säger Frank Hu till CNN.

En annan studerad diet kallas för den hälsosamma växtbaserade kosten och fokuserar på att mer växtprodukter ska ätas. Här ska även relativt hälsosamma alternativ som fisk och mejeriprodukter uteslutas.

”Vi inkluderade uttryckligen nötter, frön, fullkorn och lägre konsumtion av rött och bearbetat kött och sockersötade drycker,” säger Frank Hu till CNN. Han tillägger att det är tillåtet med en måttlig konsumtion av alkohol.

Förbättrad kost minskade risken att dö

När forskarna poängsatt alla studiedeltagares kostmönster delades de in i fem grupper från högst till lägst efterlevnad av kostmönstren.

ANNONS
ANNONS

Forskarna fann att den grupp som hade den högsta efterlevnaden av kostmönster jämfört med den lägsta, var förknippad med en ungefär 20 procents minskning av dödligheten av alla orsaker.

Forskarna fann även att risken för dödsfall av vissa kroniska sjukdomar minskade om människor förbättrade sin kost.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Maten som håller ditt hjärta friskt 2023 – 3 tips [Dagens PS]