Dagens PS

Har du "hungrig tarm"? Då hjälper medicin mot fetma

Hungrig tarm
Din genetik kan visa om du får hjälp av läkemedel som Wegovy. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Människor som lider av tillståndet “hungrig tarm” får mer hjälp än andra av fetmamedicin, visar en ny studie som Reuters rapporterar om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie visar att gener kan identifiera de patienter med fetma som är mest benägna att svara på behandling med mediciner, rapporterar Reuters.

Genetisk profil för “hungrig tarm”

En genetisk profil kan visa om en patient har vad som kallas “hungrig tarm”, att de känner sig mätta under en måltid men blir hungriga igen kort därefter då maten lämnar magen snabbare än hos de flesta andra människor.

Studien visar att de personer som har dessa gener får större effekt från mediciner som Novo Nordisk Wegovy och Eli Lillys Zepbound. Studien presenterades på Digestive Disease Week i Washington med slutsatsen att det är 95 procent sannolikhet att patienter med denna genetiska profil skulle svara starkt på behandlingen.

84 personer ordinerades Wegovy för behandling av fetma i studien. De som hade genetiska varianter associerade med “hungrig tarm” förlorade i genomsnitt 14,4 procent av sin totala kroppsvikt efter nio månader med medicinen och 19,5 procent efter ett år.

“Finns det billigare tillvägagångssätt?”

De studiedeltagare som inte har denna genetiska profil förlorade 10,3 procent av sin kroppsvikt efter nio månader och inget mer efter 12 månader.

Fetmamedicinerna är relativt dyra, så forskarna hoppas att deras studie ska kunna hjälpa läkare och patienter att välja rätt behandling.

ANNONS

“När du ska spendera så mycket pengar måste du fråga, ‘Finns det ett billigare tillvägagångssätt som kommer att ge samma resultat hos vissa patienter, kanske andra mediciner eller operationer?'”, säger Dr. Andres Acosta, en av studiens författare, till Reuters.

Läs även: Läkemedel för viktminskning bryter medicinsk mark (Dagens PS)

Läs även: Vem och vad är läkemedel för viktminskning bra för? (Dagens PS)

Läs även: Så kan du få tag på hajpade fetmaläkemedlet i Sverige (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS