Klimatförändringarna som ger längre somrar och mildare vintrar gör att infektioner som sprids via myggor och fästingar ökar.

ANNONS

Fler fall av borrelia rapporteras på grund av klimatförändringarna och den franska läkemedelstillverkaren Valneva satsar stort på ett vaccin, det rapporterar Reuters.

I många delar av världen, inklusive Europa och Amerika, gör klimatförändringarna att somrarna blir längre och vintrarna mildare, Enligt European Center for Disease Prevention and Prevention control, ECDC, gör det att infektioner som sprids av fästingar och myggor ökar.

Thomas Lingelbach, Valnevas vd, har sagt till Reuters att det har skett en betydande ökning av spridningen av sådana infektioner och att den globala uppvärmningen verkligen är en nyckel.

Ska påbörja försök på människor

Valneva förbereder sig nu för att påbörja ett försök på människor med sitt experimentella vaccin mot borrelia och bolaget kommer även snart ha sitt vacccin mot chikungunyafeber, även kallad chikfeber, klart. För vaccin mot borrelia och chikfeber, som sprids av myggor, finns inga etablerade läkemedelsbolag som rivaler.

Valnevas studie med vaccinet mot borrelia ska påbörjas inom några veckor och minst 5 000 försökspersoner kommer vara med. Om Valnevas borreliavaccin, kallat VLA15, lyckas kommer det kunna generera en global årlig försäljning på 1 miljard dollar, cirka 10 miljarder kronor.

Borrelia och chikfeber

Borrelia orsakas vanligtvis av fästingar och vissa som infekteras får typiska utslag, men inte alla, varför en del upptäcker att de smittats först efter en tid och då kan standardbehandling med antibiotika vara ineffektiv.

Om Borrelia inte behandlas kan allvarliga komplikationer uppstå, exempelvis hjärnsvullnad.

ANNONS
ANNONS

Chikfeber sprids av myggor, främst i Afrika, Asien och Indien, men finns nu även i Europa och Amerika. Chikfeber är sällan dödlig, men orsakar intensiva muskel- och ledsmärtor som kan hålla i i flera år.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nu är fästingarna här: Så skyddar du dig bäst [Dagens PS]