Dagens PS

Behandling av Alzheimers för dyr – spräcker budgeten

Celler i en hjärna med Alzheimers med onormala nivåer av beta-amyloidprotein som klumpar ihop sig och bildar bruna plack
Celler i en hjärna med Alzheimers med onormala nivåer av beta-amyloidprotein som klumpar ihop sig och bildar bruna plack. (Illustration: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 dec. 2023Publicerad: 07 dec. 2023

Det har satsats mycket på att ta fram effektiva behandlingar mot Alzheimers sjukdom. Behandlingarna är dock dyra, och det är en utmaning att se till att de når rätt patienter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I somras fick ett svenskutvecklat läkemedel mot Alzheimers, lecanemab, fullt marknadsgodkännande i USA.

Det blev det första godkända läkemedlet som inte bara behandlar symptomen på Alzheimers utan faktiskt har effekt på själva sjukdomen, det skriver Life Science Sweden.

Dyra utmaningar

Läkemedlet har visat att avlägsnande av amyloid i hjärnan har en klinisk effekt på sjukdomen och Linus Jönsson, professor i hälsoekonomi vid Karolinska institutet, menar att det kan vara rätt väg mot bättre behandlingar.

Han talade vid eventet Pharma Outsourcing den 5 december och tog då upp att det innebär utmaningar att behandlingen med lecanemab är så dyr.

Han menade att utmaningarna är hur vi ska vi få råd med läkemedlen, hur vi ska bestämma hur de användas, och hur vården ska kunna diagnostisera patienter i tid.

“Om vi skulle börja använda behandlingen i Sverige och ge den till alla patienter med den här indikationen så skulle kostnaden motsvara runt 80 procent av landets totala läkemedelsbudget”, sade han, skriver Life Science Sweden.

Digitala verktyg

ANNONS

Han efterlyste bland annat digitala verktyg som tidigt kan upptäcka subtila tecken på kognitiv nedsättning och tester som även primärvården kan använda.

Det behövs även mer kunskap om vad behandling kan göra på lång sikt då testerna pågick i 18 månader och vi ännu inte vet vad som händer efter det.

Linus Jönsson menar att det skulle vara enormt värdefullt för både samhället och patienterna om behandlingen kan ge ett längre friskt liv hemma, och därmed kortare vårdtid, det skriver Life Science Sweden.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svensk antikropp bromsar kognitiv försämring Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS