Dagens PS

Bico förvärvar tyska QInstrument för 61 miljoner

Bicos vd Erik Gatenholm säger i en kommentar till bolagets förvärv att QInstruments är "en ledande aktör inom utveckling av framstående och kundcentrerad provberedningsutrustning samt teknik som påverkar stora forskningsområden". (Foto: Bico)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 okt. 2021Publicerad: 05 okt. 2021

Bico Group ska förvärva QInstruments som är marknadsledande inom provberedningsautomation för biomedicin och Life Science-forskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska Bico Group AB har ingått ett avtal med tyska QInstruments GmbH om att förvärva alla utestående aktier på kassa- och skuldfri basis, under förutsättning att rörelsekapitalet vid tillträdet motsvarar det normaliserade rörelsekapitalet, för en total köpeskilling av 61,25 miljoner euro, vilket motsvarar nästan 621 miljoner kronor.

Bico Group hette tidigare Cellink AB och verkar inom medicinteknik. QInstruments utvecklar och levererar avancerad provberedningsautomation och vätskehanteringsrobotar för arbetsflöden inom Life Science-forskning, biomedicin och klinisk diagnostik. Under 2021 förväntas bolaget generera cirka 10,8 miljoner euro, drygt 109 miljoner kronor, i nettoomsättning och en EBIT-marginal på 45 procent.

Kan förändra framtidens hälsa

“Genom att kombinera biologi, teknik och ingenjörskonst på nya sätt kan vi förändra framtidens hälsa från grunden. I och med att genomik får allt större betydelse innebär detta komplement till portföljen att kunderna får tillgång till ett växande utbud av produkter och tjänster för samtliga led i arbetsflödet inom biokonvergens. I detta sammanhang är QInstruments en ledande aktör inom utveckling av framstående och kundcentrerad provberedningsutrustning samt teknik som påverkar stora forskningsområden och som gör skillnad i de resultat kunderna kan uppnå. Inom Life Science är det av yttersta vikt att få rätt resultat i tid, eftersom det i slutändan påverkar patientens hälsa”, säger Bicos vd och medgrundare Erik Gatenholm i ett pressmeddelande.

Passar in i Bicos strategi

QInstruments är ett ledande bolag inom utveckling, tillverkning och försäljning av verktyg för provberedning och bolagets produktportfölj inom avancerad vätskehantering kan integreras i Bicos arbetsflöden. Förvärvet passar in i Bicos kommersiella biokonvergensstrategi och kompletterar Bicos utbud av produkter.

QInstruments kommer efter förvärvet fortsätta att vara ett fristående bolag och blir en del av Bicos affärsområde Bioautomation. Slutförandet av förvärvet och överföringen av aktierna ska ske så snart som möjligt, under förutsättning att alla villkor är uppfyllda.

QInstruments vd och koncernchef Olaf Simmat säger i pressmeddelandet att de båda bolagen delar en gemensam vision om att tillämpa precisionsteknik för att lösa utmaningar.

ANNONS

Läs mer: Svenska Bico har förvärvat amerikanska Hurel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS