Autenticitet och det personliga är modeord – så även på jobbet. Men hur mycket av sig själv är egentligen för mycket? Det har techgurun Marc Andreessen starka åsikter om.
Techmiljardären: Detta ska du absolut inte göra på jobbet
Mest läst i kategorin
Känslor hör hemma på jobbet, slog författaren Nicolas Jacquemots fast i sin bok Känslokoden från 2022.
Och visst har han en poäng. Någon som dock tycker att det hela har gått överstyr är riskkapitalisten Marc Andreessen, som menar att arbetsplatsen inte är rätt forum för att dela allt.
Ta inte med hela dig
“Det du aldrig någonsin ska göra är att ta med hela dig själv. Lämna hela dig själv hemma där det hör hemma och uppträd som en professionell och vuxen person på jobbet och i offentliga sammanhang”, skrev Andreessen nyligen på X.
Hans budskap är en reaktion på en trend där autenticitet och personlig öppenhet blivit populära arbetsplatsideal. Under senare år har många företag uppmuntrat medarbetare att vara sig själva och ta med sina “hela jag” till jobbet – ett sätt att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö, skriver Business Insider.
Men enligt Andreessen har det gått för långt. Han menar att arbetsplatsen är en plats för professionalism – inte en arena där man bör dela varje aspekt av sitt privatliv.
Läs också: Är du för privat på jobbet? Dagens PS
Senaste nytt
Autenticitet och professionalism
Andreessens syn delas av flera experter. Megan Reitz, författare och forskare, menar att medan autenticitet kan låta bra i teorin, kommer det alltid med oskrivna regler.
“När chefer säger ‘ta med hela dig själv till jobbet’, glömmer de ofta att nämna villkoren”, säger hon till BI.
Det handlar inte om att dölja sin personlighet, utan att förstå vilka delar som passar i arbetslivet.
Enligt forskaren Ella Washington är det i praktiken snarare det “professionella jaget” som förväntas – en version av sig själv som anpassar sig till arbetsplatsens kultur och gränser.
Politik på jobbet – en känslig gräns
En del av “hela jaget” inkluderar ofta personliga övertygelser, som politik. Det är också ofta här problemen börjar. Diskussioner om politik på jobbet kan skapa splittring, konflikter och en arbetsmiljö där kollegor känner sig obekväma.
Ett tydligt exempel är Google, som förra året avskedade flera anställda som deltagit i protester på kontoret. I ett internt memo förklarade vd Sundar Pichai varför detta inte var acceptabelt:
“Det här är en arbetsplats, inte en plattform för personliga åsikter eller konflikter som stör kollegor”, skrev han.
Därför behövs gränser
Att dra gränser mellan det personliga och det professionella handlar inte bara om att undvika konflikter, utan också om att skapa en trygg och produktiv arbetsplats.
Forskaren Jake Telkamp menar att laddade, känslofyllda diskussioner, som politik, ofta gör medarbetare utmattade och mindre benägna att samarbeta.
Lösningen är att skapa tydliga förväntningar på vad som hör hemma på jobbet.
Telkamp menar att det inte handlar om att medarbetare ska dölja sin personlighet, utan om att förstå vilka delar som bidrar till en professionell miljö och vilka som riskerar att skapa spänningar. Genom att fokusera på gemensamma mål och arbetsrelaterade ämnen kan arbetsmiljön bli både produktiv och harmonisk, avslutar han.
Läs också:
Mätare över jobblycka svajar betänkligt. News55
Oersättlig resurs – så lyckas du på jobbet. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!