Dagens PS

Sofia Yohannes tar ett nytt grepp på dödligt våld i SVT:s nya serie

"Vi lever i ett land där barn numera mördar andra barn. Där barn beväpnas med automatvapen. Detta är inte normalt och bör aldrig behandlas som det", säger Sofia Yohannes i Det dödliga våldets drivkrafter. 2025. Foto: SVT
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 21 maj 2025Publicerad: 21 maj 2025

Vad driver människor till det yttersta – till våld, mord och förtvivlan? I SVT:s nya serie Det dödliga våldets drivkrafter guidar krimreportern Sofia Yohannes tittarna genom ett av vår tids mest brännande samhällsproblem. Med personliga reflektioner, möten med experter och oväntade perspektiv ger serien något sällsynt: insikt i det som sällan ryms i en vanlig nyhetssändning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sofia Yohannes, krimreporter på SVT, du är aktuell med en ny tv-serie: Det dödliga våldets drivkrafter. Hur känns det?
“Det här var ett jätteroligt projekt att få göra, tillsammans med ett fantastiskt team bakom. Ämnet låter mörkt men programmet ger snarare så mycket mer än bara hemskheter och det känns riktigt bra!”

Kriminalteknikerna Jonas Sundelin och Kelda Stagg visar Sofia Yohannes hur de hanterar en brottsplats. Foto: SVT

Du är huvudpersonen, minst sagt. Hur skiljer sig det från ett ‘vanligt’ nyhetsprogram?
“Det här programmet kombinerar SVT Nyheters och SVT Vetenskaps styrkor på ett helt annat sätt när det gäller ämnet vi berör. Vi tar hjälp av vetenskapen, forskare och andra experter för att få svar på det som driver det dödliga våldet som nyhetsrapporteringen handlar om.
Jag får också åka till platser och träffa yrkesverksamma personer man så sällan ser i nyhetsrapporteringen, samtidigt som jag får möjligheten att uttrycka mina personliga reflektioner både innan och efter dessa möten på ett helt annat sätt än i ett vanligt nyhetsprogram.”

Sofia Yohannes möter rättsläkaren Brita Zilg. Foto: SVT

Varför ska man titta på programmet?
“Vare sig man är intresserad av true crime eller inte, är detta ett program som kan hjälpa alla att få mer kunskap och insikter om både forskning och fenomen på området.
Detta är inte ett program som gottar ner sig i hemskheter, utan snarare tvärtom. Här fokuserar vi på att ge fler perspektiv på ett väldigt mörkt ämne.
Vi träffar flera djupt kunniga experter och besöker platser som man annars sällan ser och genom dessa möten får man också med sig något nytt med programmet, inte minst vad gäller forskningen i kombination med en av vår tids största samhällsutmaningar.”

Vem var det mest spännande att intervjua i serien?
“Det var självklart flera väldigt intressanta personer, men mötet med Ingrid Wall, vars dotter mördades sommaren 2017, är något jag kommer att bära med mig länge. Hon är en riktig powerkvinna och ser till att minnet av Kim Wall lever vidare.
En annan intressant person var Janne Raninen, den så kallade ‘Solvalla-mördaren’. Det var mitt första möte med någon som både dömts och erkänt mord, och hans sätt att beskriva hur det gick till och självklarheten i det var … speciellt.”

Kriminalteknikern Kelda Stagg visar Sofia Yohannes hur de hanterar en brottsplats. Foto: SVT

Hur blir man krimreporter?
“Jag är utbildad journalist och ville redan från start, när jag blev inrikesreporter, fokusera på frågor viktiga för människor i utsatta områden.
För mig var det viktigt att låta de boende få komma till tals i frågor som berör dem, vilket jag tycker att man såg mindre av förr i riksmedier.
Därigenom blev krimfrågan allt viktigare i takt med att dödsskjutningarna både ökade och spred sig i landet – inte minst de senaste åren.
Men att vara krimreporter betyder mer än att bara fokusera på gängen, för bakom varje rubrik finns en människa, en familj, ett område, en samhällsfunktion som påverkas.
Vi lever i ett land där barn numera mördar andra barn. Där barn beväpnas med automatvapen. Detta är inte normalt och bör aldrig behandlas som det.
Här kan vi alla bli bättre på att fånga upp fler perspektiv – och ju bättre vi blir på att beskriva utmaningarna, desto bättre kan vi bli på att fånga upp lösningarna.
Min uppmaning: Bli krimreporter! Mitt tips: Stå emot avtrubbningen!”

Är det ett drömjobb?
“För mig är det absolut ett drömjobb. Visserligen stundtals väldigt mörkt, men jag får också möjligheten att fördjupa och försöka svara på frågor många har.
Dessutom på en arbetsplats som SVT där möjligheterna är många – denna serie är ett exempel på det.
Men också att jag har fått bevaka det amerikanska presidentvalet på plats i USA, som även det är ett drömjobb. Här finns utrymme att växa och det tar jag inte för givet.”

ANNONS
Sofia Yohannes i Det dödliga våldets drivkrafter. 2025. Foto: SVT

Man undrar lite om din bakgrund, vill du säga något om detta?
“Jag är född och uppvuxen i Stockholm, mina föräldrar är från Etiopien. Jag har även bott och studerat i USA, Los Angeles, i fem år.”

Rangordna tre saker som ger dig en perfekt helg när du är ledig:
“Fint väder med gott sällskap, mycket sömn och nyhetstorka! Låter rangordningen vara osagd.”

Sofia Yohannes i Det dödliga våldets drivkrafter. 2025. Foto: SVT

Namn: Sofia Yohannes
Titel: Krimreporter, SVT Nyheter
Bor: Stockholm
Senaste resa: Thailand
Favoritrestaurang i Stockholm: Supper och Asian Post Office
Favoritreseapp: Undviker allt som är charterrelaterat
Min drömresa: Många länder – men i ett nötskal: paradisöar
Detta vet vi inte om dig: Jag älskar att dansa! Går ofta (läs: när jag hinner) på dancehall-klasser, som är en jamaicansk streetdans. Älskar också fotboll som jag spelade i många år i mina yngre dagar (heja Rågsveds IF)!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS