Dagens PS

Miljardären: Lär dig värdet av din osäkerhet

Miljardären Melinda French Gates.
Miljardären Melinda French Gates avslöjar sina tankar om osäkerhet. (Foto:TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Amerikanska miljardären och filantropen Melinda French Gates menar att det enda som är bestående i livet är förändring. Det är skrämmande samtidigt som det finns värde i att omfamna osäkerheten – även för en miljardär.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett gripande tal vid Stanford University reflekterade Melinda French Gates över livets skiftningar, från framgångsrika karriärer och personliga förluster.

Som tidigare chef på Microsoft och före detta fru till medgrundaren och miljardären Bill Gates talade hon direkt från hjärtat.

För alla som står inför förändringar i sitt liv och sin karriär delade hon sina bästa tips kring hur framgångsrika människor bör hantera osäkerhet.

Total transperens råder miljardären

French Gates säger till CNBC att man alltid bör omfamna ögonblick av förändring – oavsett spännande, frustrerande eller tragiska – med ett öppet hjärta.

“Under en övergång kliver vi ut ur vår välbekanta omgivning till en stor, vidöppen plats där allt är nytt,” sade French Gates.

“Det finns två sätt att möta dessa utrymmen. Du kan hålla huvudet nere och fokusera på att hitta kortast möjliga avstånd från en bekant sak till nästa.”

“Eller så kan du hitta modet att dröja kvar i det liminala utrymmet och se vad det har att berätta för dig”, sade hon därefter.

ANNONS

French Gates har själv genom åren noterat att många hellre håller huvudet nere och känner sympati med dem eftersom hon upplevt det i sin ungdom.

Det var mycket lättare på det sättet, säger hon.

“Men när jag blev äldre lärde jag mig värdet av att omfamna osäkerhet”.

ANNONS

Senaste nytt

Skapa nya tankemönster

Ofta visste miljardären inte hur hon skulle övervinna sina strider, men hon hade en älskad bredvid sig för att uppmuntra henne.

Hon förstod senare även att tänka nytt och försöka se saker i ett annat ljus kan vara ett sätt för att kunna anpassa sig.

Även andra experter håller med miljardärens tankar om förändrade tankemönster kring förändringar som skapar osäkerhet.

“Om du kämpar med att anpassa dig till förändringar, försök ändra ditt sätt att tänka”, säger psykologen Kevin Antshel.

ANNONS

“Det är för mig att utöva öppenhet”, fyller French Gates i.

Djupa relationer nödvändigt

Vikten av att skapa djupa och ömsesidiga band med andra människor ska aldrig underskattas snarare tvärtom – även om man inte alltid är överens.

Miljardären understryker därav behovet av att stödja och ta ansvar för andra.

Gemenskapen är nyckeln för att bygga om och stärka en trasig värld.

Med andra ord hitta någon du litar på – och göra din del för att uppmuntra andra.

Läs mer: Experten: Lär dig sätta gränser eller bli utbränd. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
Chefslinjen, bara för chefer

Chefslinjen, bara för chefer. Med Unionen Chef har du alltid någon att fråga. Vi ger snabba svar på alla de frågor du har som chef och om de villkor som gäller i din anställning.

Kontakta Unionen Chef
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS