Dagens PS

Äkta hälft eller kollega – var går gränsen på jobbet?

Har du en relation på jobbet som överskuggar allt annat? Det kan vara en varningssignal menar experter.
Har du en relation på jobbet som överskuggar allt annat? Det kan vara en varningssignal menar experter. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

Att vara gift med jobbet är en sak, och kanske inte att rekommendera. Så hur är det att vara så tätt sammankopplad med sin parhäst på jobbet att det nästan känns som ett äktenskap?

ANNONS

Mest läst i kategorin

Arbetsmarknaden kryllar egentligen av dem. Karismatiska radarpar som avslutar varandras meningar, och till synes sömlöst kompletterar varandra som vore de Piff och Puff.

Kanske är det bara först nu dessa dynamiska duos får en etikett?

Närmare bestämt då “arbetsfru” eller “arbetsmake” – en nära kollegial relation som allt fler arbetstagare anser sig ha.

En andra hälft på jobbet

Detta enligt en studie utförd bland brittiska kontorsanställda, där hela 72 procent av 2 000 tillfrågade beskrev en kollega de hade ett speciellt band med, skriver Fortune.

Vad betyder det?

Signifikativt för just dessa relationer är att de inte sällan sträcker sig utanför arbetsplatsen, och betyder mycket, för att inte säga allt, för medarbetaren i fråga.

ANNONS

Senaste nytt

Förbättrar produktiviteten

I den bästa av företagskulturer är detta också ett samarbete som kan gynna arbetsgivaren, eftersom tillit och närhet på arbetsplatsen sprider arbetsglädje och leder till ökad produktivitet.

ANNONS

Det senare ett exempel på en så kallad instrumentell förmån, viket innebär att en arbetsduo med kompletterande kompetenser helt enkelt uträttar mer, vilket studier också visat på.

Idel fördelar

Instrumentella relationer kan i sin tur ställas mot de mer känslomässiga, så kallade effektiva relationerna, som underlättar då vi exempelvis bygger upp ett team.

Även detta en fördel som kan styrkas av en studie. Då på temat tillfredställelse på jobbet, utförd av Pew Research.

Så vad finns det inte att gilla?

Nja.

Vänder vi oss till en annan sida av forskningen, visar en undersökning beställd av hälso- och välmåendeföretaget Health Assured att en femtedel av dagens anställda känner till allt om sin arbetskollegas personliga liv.

Ytterligare 23 procent uppger att hellre skulle anförtro sig åt sin arbetskollega, än sin romantiska partner när det gäller känslomässiga frågor.

Vidare menar experter att ett “arbetsäktenskap”, trots sina ovan nämnda fördelar, kan rubba maktbalansen i ett arbetslag och skapa konflikter.

ANNONS

Detta då allt för nära relationer tenderar att göra oss mindre objektiva och professionella, vilket i sämsta fall sprider misstro.

Låt din kollega vara en kollega

Att dra en gräns mellan den professionella och personliga rollen i nära yrkesrelationer blir därför extra viktigt. I synnerhet om du upplever att ditt privatliv påverkas.

Ett bra exempel på just en sådan gränsdragning kan vara att lämna de känsloladdade uttrycken därhän när du är på jobbet , och referera till din kollega som just en kollega.

Ingen skugga över Piff och Puff dock.

Läs mer:

Då kan stress på jobbet bli farligt på riktigt. Dagens PS

Därför ska du investera i din relation. News 55

Klädvalet: En detalj som hjälper eller stjälper? Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Försäkra din inkomst upp till 150.000 kr/mån

Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Läs mer här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]