Ny rapport visar att svenskarna är anmärkningsvärt oförsiktiga med sina lösenord online.

ANNONS

Enligt en Novus-undersökning delas lösenord i stor skala för videostreamingtjänster. Fler än hälften av svenskarna (53 procent) delar med sig av sina lösenord där.

Nästan sex av tio svenskar använder dessutom samma eller snarlika lösenord på nätet, visar rapporten som beställts av F-secure.

”Att dela lösenord till onlinetjänster med andra, samtidigt som många använder samma lösenord till fler tjänster, gör att din identitet och dina uppgifter kan bli ett öppet mål för envisa cyberbrottslingar. Även tjänsten i sig kan råka ut för ett intrång och dina uppgifter exponeras på så vis. Användaruppgifter säljs dagligen på the dark web för allehanda ändamål som nätfiskeattacker, bedrägerier och mycket mer”, säger Mikael Herrala sales manager, consumer, på F-Secure Sverige i ett uttalande.

Svårt att hålla koll på alla lösenord

F-Secure konstaterade i en undersökning redan i maj att varje svensk i snitt har 18,1 konton på nätet. Då som nu blev slutsatsen att svenskarna slarvar med sina lösenord.

”Det är väldigt svårt att hålla kolla på nästan 20 unika, starka lösenord vilket är det som skulle behövas för att hantera vårt liv på nätet. Här krävs det att vi tar lösenordshanteringen på allvar och överväger lösningar som hanterar detta med smart teknik åt oss”, säger Mikael Herrala.

En ljusglimt i mörkret är att åtta procent av svenskarna uppges använda lösenordshanterare, som gör det svårare att stjäla lösenordet.

ANNONS
ANNONS

F-Secure vill också slår ett slag för sin tjänst Id protection, som bolaget lanserade tidigare i år. Den slår larm om någon försöker tillskansa sig dina uppgifter på nätet.

Läs mer: Svenskt modebolag skakat – personuppgifter på vift