Med bara ett par dagar kvar innan Donald Trumps tid som president är över väljer den amerikanska regeringen att eskalera handelskonflikten med Kina ytterligare.

ANNONS

Den avgående presidenten Donald Trump har frekvent hävdat att telekombolaget Huawei används som ett spionredskap av den kinesiska staten, vilket Huawei har dementerat.

Huawei är sedan tidigare svartlistat i USA, vilket innebär att amerikanska bolag måste ha en exportlicens för att få sälja tjänster och produkter till den kinesiska telekomjätten.

Med vad som antagligen blir Trumps sista åtgärd mot Kina meddelerar amerikanska regeringen nu att de kommer att dra tillbaka ett större antal exportlicenser. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till Reuters.

Avviker från tidigare beslut

Sedan en tid tillbaka har internetjättar som Google varit förbjudna att att göra affärer med Huawei.

Med den senaste skärpningen dras exportlicensen in för flera bolag som tidigare har fått tillstånd att leverera till Huawei.

En aktör som väntas att bli påverkad av beslutet är chiptillverkaren Intel som så sent som våren 2019 fick tillstånd att fortsätta som underleverantör till Huawei.

Sista åtgärderna

Utöver Huaweibeslutet svartlistade Trumpadministrationen flera framstående kinesiska bolag tidigare förra veckan.

ANNONS
ANNONS

Bland de svartlistade bolagen finns landets tre största telekombolag, de största sociala medie-bolagen och telefontillverkaren Xiaomi.

Restriktionerna har utlöst kraftiga kursfall bland kinesiska techbolag – men vare sig restriktionerna förblir eller inte är upp till Joe Biden som svärs in som president på onsdag.

Läs mer: Huaweis överklagan får inget gehör