Nervösa dagar stundar för inblandade mobiloperatörer, deras framtid kan stå på spel, skriver SvD.

Post- och telestyrelsen (PTS) drar i gång 5G-auktionen klockan 10 i dag, tisdag, där ett antal viktiga frekvenser ska fördelas mellan berörda parter.

”Jag tror det kan bli en fight mellan Telia, Tre och Net4mobility, det företag som ägs gemensamt av Tele2 och Telenor”, säger Kristoffer Carleskär, telekomanalytiker på Handelsbanken, till Svenska Dagbladet.

Han ser framför sig ett taktik- och strategispel mellan teleoperatörerna som deltar i 5G-auktionen där kinesiska Huawei utestängts .

5G-auktionen är försenad. Huawei begärde att den skulle pausas i väntan på att den svenska 5G-bannlysningen mot företaget prövas rättsligt.

Högsta förvaltningsdomstolen avvisade nyligen, som Dagens PS berättade, Huaweis krav på att pausa 5G-auktionen i väntan på att den rättsliga prövningen av grundfrågan är avgjord.

Ygeman om svartlistningen av Huawei

Förutom Telia, Tre och Net4mobility är Teracom med i 5G-auktionen, som enligt PTS väntas pågå i två till tio dagar, skriver SvD.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) uttalar sig i Dagens Nyheter om det faktum att Huawei svartlistats från svensk 5G-licens. På frågan om det är bra att Huawei utestängs, svarar Ygeman:

”Riksdagen tog ett enhälligt beslut om att ändra lagstiftningen för att öka säkerheten, men det är upp till PTS att fatta beslut efter att ha rådgjort med säkerhetsmyndigheter.”

ANNONS
ANNONS

Flera teleoperatörer har framfört kritik mot att 5G-auktionen genomförs innan domstolsprocessen med Huaweis överklagande är avgjord.

”Det är svårt att vänta till dess alla rättsprocesser är färdiga, det kan ta år, domstolarna har också sagt att det går att genomföra auktionen. Samtidigt är det viktigt att fastställa villkoren för 5G-licenserna”, är Ygemans svar i DN på det.

Tidningen skrev för några dagar sedan att miljarder ”står på spel” i fighten om de åtråvärda 5G-licenserna.