Det är första gången som den amerikanska techjättens toppchef är i Sverige. Det är inte utan orsak.

Satya Nadella är i Stockholm endast i dag och han tänker bland annat prata om Microsofts etablering av datacenter i Sverige, framgår det i ett pressmeddelande.

”Vi har som ambition att de datacenter som vi bygger i Sverige ska vara bland de mest hållbara i världen, det är ytterligare ett steg för att stärka vår position som långsiktig digitaliseringspartner för svenska verksamheter”, förklarar Microsofts vd, som under onsdagen talar inför mer än 1.200 kunder och partners på China Teatern i Stockholm om digital transformation med molnet och AI, innovation, hållbarhet och Sverige som ledande digital nation.

Satya Nadella besöker även Samhall Innovation Days – ett hackathon med målsättning att skapa nya möjligheter för individer i utanförskap att komma in på arbetsmarknaden. Satya träffar Samhalls vd Monica Lingegård för att prata om Samhalls arbete och vision.

ANNONS
ANNONS

Microsoft har digitaliseringssamarbeten med bland andra Sandvik och Kiruna stad och i Gävle och Sandviken planerar Microsoft att uppföra datacenter som helt och hållet drivs med förnybar energi, så kallade nollavfallsanläggningar.

Microsoft samarbetar med Vattenfall och The Node Pole i utvecklingen av de svenska datacenteretableringarna för att säkra leverans och tillgång av förnybar energi.

Utbyggnaden av infrastrukturen ska säkra elförsörjningen för hela regionen och bidra till att ytterligare minska koldioxidavtrycket från Microsofts datacenter, är det tänkt.