Apple bekräftar att alla dess produkter är påverkade av de två säkerhetsbristerna Meltdown och Spectre som tyngt Intel under de senaste två dagarna på börsen.

annons
annons

”Alla Mac-system och iOS-enheter är påverkade men det finns inga kända exploateringar som påverkar kunderna just nu”, skriver Apple på sin hemsida.

Apple sade även att man planerar att begränsa Spectres effekt på webbläsaren Safari under de närmaste dagarna. Bolaget har redan gjort det mot Meltdown i iOS 11.2, macOS 10.13.2 och tvOS 11.2.

Enligt Apple har Meltdown inte påverkat Apple Watch.

Meltdown påverkar datorer och kan i värsta fall leda till att data blir stulen. Microsoft, Apple och Linux har samtliga sagt att uppdateringar av deras respektive operativsystem är på gång som ska stoppa denna säkerhetsbrist.

Spectre beskrivs som mindre farlig än Meltdown, men svårare att lösa genom mjukvaruuppdateringar. Säkerhetsbristen sägs påverka chip i smartphones och surfplattor men även vanliga datorchip från till exempel Intel, AMD och ARM.

ANNONS
ANNONS

Intel har tidigare bekräftat säkerhetsbristen i sina chip medan rivalen AMD har hävdat att det finns en sannolikhet på noll procent att bolaget är påverkat. På börsen har Intel tappat rejält medan AMD har avancerat betydande sedan processorproblemen blev uppdagade.