Dagens PS

Den autonoma flygtaxin – här för att stanna

autonoma farkoster
Kinesiska Ehang tar nu tätplatsen i tävlingen om att fylla luftrummet med små enkla autonoma flygfarkoster. (Foto Ehang)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 24 okt. 2023Publicerad: 23 okt. 2023

Flygande bilar har människan länge drömt om. Nu kommer istället den autonoma flygtaxin som snabbt och enkelt tar dig dit du ska.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kampen om att vara först i luften med eldrivna så kallade VTOL-farkoster, är hård.

Med VTOL menas vertical take off and landing.

En av de som ligger långt framme i tävlingen är amerikanska Archer Aviation som väntas sätta sin minifarkost Midnight Aircraft i trafik under 2024.

Bland annat har United Airlines vald detta fordom för sin kompletterande VTOL-tjänst.

flygtaxi
Archer Aviations modell Midnight är inte autonom men tar fyra passagerare samt en pilot. Når 160 km med en toppfart på 241 km/h.  (Foto: Archer Aviation)

En amerikanska konkurrent till Archer Aviation är Joby Aviation, som just gått från fjärrstyrda tester till att köra fordonen med pilot.

Flygstart 2025

Joby räknar med att vara igång med kommersiella flygningar i USA under 2025 och sedan expandera bland annat i Dubai under 2026.

flygtaxi
Joby Aviations S4 tar fyra passagerare samt en pilot. Räckvidden för den lilla minihelikoptern är 161 km och den har en toppfart på 322 km/h. (Foto: Joby Aviation)

Båda dessa bolag får dock se upp.

Kinesiska Ehang har redan kört sina autonoma farkoster i ett par år, men nu fått godkänt av myndigheterna att börja köra kommersiella taxitjänster i Kina.

autonoma flygtaxin
Kinesiska Ehangs flygfarkoster är helt autonoma och tar dig dit du ska i en hastighet av 130 km/h. (Foto: Ehang)

Ehangs små autonoma fordon tar bara två passagerare, och kan färdas upp till 35 km, med en topphastighet på cirka 130 km/h. Sämre siffror än deras amerikanska konkurrenter, men Ehangs sköts helt automatiskt utan pilot ombord.

Den autonoma flygtaxin är här. Troligen för att stanna.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Läs mer:

Om Ehangs autonoma VTOL här

Självkörande robottraktor lockar investerare (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS