IT-jätten sänker prestandan på din Iphone avsiktligt. Men varför man gör det råder det delade meningar om.

Har din Iphone börjat kännas trög på senaste tiden? Lugn, det är inget konstigt. Apple har nämligen gjort din lur långsammare med flit.

Anledningen, menar IT-jätten, är för att skydda äldre enheter från att skadas och stängas av i förtid. I ett uttalande till amerikanska Techcrunch, som citeras av Di Digital, förklarar Apple sitt resonemang.

”Litiumjon-batterier blir mindre kapabla att tillhandahålla topprestanda i kyla, när batterinivån är låg, och när de åldras, vilket kan resultera i att enheten oväntat stängs ned för att skydda de elektroniska komponenterna”, skriver Apple.

Att en tillverkare medvetet, via uppdateringar av mjukvara, sänker äldre modellers prestanda kan nog uppröra många. I synnerhet med tanke på att en telefon kostar upp mot 10.000 kronor vid inköp.

Techcrunch skriver att det vore ”bortom all dumhet” av Apple att göra detta i vinstsyfte och för att kunna sälja nya telefoner. Men sajten The Verge är desto mer kritisk, konstaterar Di Digital.

ANNONS
ANNONS

”Den här produkten som kostar 700 till 1000 dollar, som den är designad, klarar inte att fungera på topp efter bara ett års användande. Det borde vara oacceptabelt.”

Enligt artikeln har nu modellerna Iphone 6, Iphone 6s, Iphone SE och Iphone 7 med IOS 11.2 ”uppdaterats” – och fler är på gång i framtiden.