Senaste nytt

annons

Volkswagen gasar – tufft för Volvo och Tesla

Volkswagen gasar – tufft för Volvo och Tesla

Tesla må ha ett försprång i tiden och ett utbyggt laddningssystem världen över, men Elon Musk får nog stå på om han inte ska bli passerad av Volkswagen.

ANNONS

Världens största bilföretag satsar nu enorma summor och kommer redan nästa år sälja lika många elbilar som Tesla. Då kommer Volkswagen ha åtta produktionsanläggningar för bara elbilar. Skalfördelar talar till tyskarnas fördel.

Investeringsbudgetar

Det visar en ambitiös analys av den schweiziska investmentbanken UBS som ställt samman investeringsbudgetarna för världens största elbilsföretag.

Där framgår att Volkswagen de närmaste fem åren kommer att investera dubbelt så mycket som Tesla och tredubbelt mer än genomsnittet. Räknat per såld bil motsvarar Volkswagens investeringar i pengar bara en sjättedel jämfört med Tesla.

Tufft för Volvo

Kinesiska Geely, som äger Volvo, beräknas lägga 50 miljarder kronor de närmaste fem åren på investeringar i elbilar. Det motsvarar bara 14 procent av Volkswagens satsning.

Det kommer att bli en tuff utmaning för Göteborgs stolthet att konkurrera i elbilssegmentet.

Nio och Xpeng marginella

Likaså är det ett frågetecken hur det kommer att gå för de kinesiska nykomlingarna Nio och Xpeng, vars aktier varit populära investeringar hos svenskarna.

Deras investeringsbudgetar förefaller marginella och utslaget per såld bil toppar de sammanställningen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>

  • ANNONS Annons-banner