Dagens PS

Vinnaraktier om historien kommer upprepa sig

Vinnaraktier
Kristallkula eller inte. Här är vinnaraktierna om vi tror att historien kommer upprepa sig. (Foto: Alvin Lenin, Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 22 sep. 2021

Energibolag, banker och hälsovårdsbolag kanske inte i nuläget utgör de mest spännande sektorerna på börsen. Men tror vi att historien upprepar sig kan det vara vinnaraktier.

ANNONS
ANNONS

Tror man att värderingarna, efter den här euforiska 12-åriga börsuppgången, kommer att gå tillbaka till ett normalläge så är det just dessa sektorer man ska vara investerad. I alla fall om man vill sova gott om natten.

Oljebolag undantag

Det är Deutsche Bank som i en analys har jämfört den rådande vinstmultipeln (P/E-talet) för olika sektorer på indexet S&P 500 med snittet under de senaste 25 åren. Det är föga överraskande en högre värdering nu överlag.

Vinnaraktier om historien upprepar sig

Det enda undantaget är energisektorn där klimatpressen på oljebolagen drar ned värderingen.

P/E 60 på fastigheter

Fastigheter utgör den sektor där P/E-talet visar den största avvikelsen i absoluta tal. För närvarande åsätter marknaden en vinstmultipel på 60 (blå stapel) vilket är 50 procent högre än det historiska snittet (grön stapel).

Nu kan vän av ordning invända att värdestegringen av fastigheterna måste inkluderas. Men i ett scenario med högre inflation och ränta kan avkastningskravet stiga istället för att falla, som fallet varit de senaste 30 åren.

ANNONS

Då kommer återigen den synliga vinsten att spela roll även för fastighetsbolagen.

Verkstad och sällanköpsvaror historiskt dyra

Även för sverigetunga verkstadsbolag (industrials) är avvikelsen mot historien betydande. Den relativa differensen på 75 procent faktiskt större än för fastigheter.

Samma sak för sällanköpsvaror (Thule, Electrolux etc.) vars vinstmultiplar är dubbelt upp mot branschsnittet sedan 1995.

Eftersom aktiemarknadens prissättning är global så kan man anta att det här ger en bra fingervisning om tillståndet även på Stockholmsbörsen.

Relaterade artiklar:

Rekordhög tilltro till börsen – ett dåligt omen. Dagens PS

Analys: Börsfall väntar – men först upp 50%. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS