Dagens PS

Rekordhög tilltro till börsen – ett dåligt omen

Tilltro till börsen
(Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 13 sep. 2021Publicerad: 13 sep. 2021

En något orolig börs och höga värderingar biter inte på allmänhetens tilltro till börsen. Aldrig tidigare har exponeringen till aktiemarknaden varit större än nu.

ANNONS
ANNONS

I investmentbanken BofA:s egen förvaltning av välbärgade privatpersoners förmögenheter världen över (inklusive Sverige) har kunderna nu 65 procent av kapitalet placerade i aktier, vilket är den högsta andelen någonsin (se diagram nedan)

tilltro till börsen

Men det är inte bara förmögna privatpersoner som dras till aktiemarknaden. Enligt en analys av brittiska Longview Economics är även vanliga hushålls exponering mot aktiemarknaden rekordhög.

I USA är aktieandelen 36 procent av de totala finansiella tillgångarna, vilket är högre än den förra toppen på 32 procent som inträffade år 2000 (se diagram nedan).

Tilltro till börsen

Källa: Longview Economics

I Sverige, där statistik saknas, är det sannolikt samma bild. Den största sparplattformen för privatpersoner, Avanza, har exempelvis ökat antalet kunder i år med 287 000.

Det motsvarar en ökning på hela 35 procent från 2020, som också var ett rekordår när det gäller tilltro till börsen. Svenskarna tillhör de mest aktieexponerade i världen.

Dåligt omen för börsen

ANNONS

Men den här stora aktieexponeringen för privatpersoner i världen är tyvärr inget bra omen. Att döma av historien brukar den vara som högst just före ett börsras. Så var fallet år 2000 just före techbubblan sprack.

Lägst aktieandel brukar tyvärr sedan inträffa på kursbotten. Privatpersoners allokering till aktiemarknaden är dessvärre en bra kontraindikator.

Relaterade artiklar:

Bloomberg: Sveriges aktiemarknad störst i Europa. Dagens PS

Analys: Därför ökar riskerna på börsen. Dagens PS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS