Lynnigt och slagigt med en månadsavkastning som pendlat kring nollan. Det är vad som väntar aktiemarknaden under augusti.

ANNONS

Åtminstone om historien upprepar sig. Och det brukar den faktiskt göra. Det finns ett säsongsmönster som förvånansvärt ofta infaller. I grafen nedan har de 30 senaste årens årsavkastning på USA-börsen plottats in (svart kurva).

Högre volatilitet på gång

Det kanske mest intressanta med en historisk tillbakablick är ändå den röda kurvan som visar volatiliteten på aktiemarknaden under ett år. I augusti brukar den tillta. Det blir alltså en stökigare börs. Nu kommer emellertid inte 2022, med negativ avkastning fram till och med juli, att passa in i den historiska mallen för avkastning. Måhända har det även ruckat på kopplingen till volatiliteten.

Källa: Topdown Charts

Extremt ovanligt

I vilket fall som helst kommer augusti inte bli juli lik. Att få 12 procents avkastning under en månad, som fallet var förra månaden på Stockholmsbörsen, är extremt ovanligt. Det är bara att gratulera alla aktiesparare som inte skrämts ut från marknaden. Det är bra att ha i ryggsäcken. Nu väntar nämligen tre månader som i historien avkastningsmässigt i bästa fall gått sidledes.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Rysslands nya bästis – köper dubbelt [Dagens PS]