Kina handlar dubbelt så mycket av Ryssland som i fjol trots kriget i Ukraina – och den stora förloraren är Europa. 

ANNONS

Medan västvärlden med alla till buds stående medel försöker begränsa Rysslands handel och ekonomi så finns det gott om andra länder som motverkar västvärldens syfte. Det är känt att Indien klivit in och köper mer rysk olja. Kinas hjälpande hand till Ryssland är dock ännu större.

Rekordnivåer på Kinas rysslandsimport

Enligt statistik sammanställd av den franska analysfirman Gavekal Research så har Kinas import av ryska varor nästan fördubblats sedan årsskiftet. På månadsbasis uppgår handeln nu till rekordnivåer över 100 miljarder kronor.

Källa: Gavekal Research

Europa är förloraren

Från ett helikopterperspektiv förefaller det som om västvärlden, och Europa i synnerhet, är den stora förloraren på kriget i Ukraina. Här blir energin dyrare samtidigt som hjälpen till Ukraina börjar bli betungande både militärt och humanitärt.

Dyrt försvara demokratin

Övriga världen, och Asien i synnerhet, är de stora vinnarna. De kan köpa råvaror (läs rysk olja) till rabatt. Och i andra änden kan de i flera fall sälja åtråvärda produkter till högre pris till västvärlden än förut. Det är med andra ord dyrt att försvara demokratin.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Extremläge – elen kan stängas av i Sverige [Dagens PS]