Trots att en andra våg av pandemin verkar vara i antågande tycks det inte bekymra investerarna. Stimulanserna är en orsak. En annan är tilltron att det snart kommer ett vaccin som raderar Covid-19 från jordens yta. Amerikanska Pimco, en av världens största förvaltare, anförde just vaccinet som anledning varför man börjat investera i utbombade turistaktier.

ANNONS

En titt på graden av vaccinskeptiker i världen torde dock sänka förhoppningarna på att ett framtaget vaccin löser alla problem.

I snitt är det bortåt 35 procent av befolkningen i västvärlden som har dubier om vaccin i allmänhet. Acceptansen är faktiskt större i tillväxtländer med lägre BNP.

Hälften av fransoser skeptiska till vaccin

Lite oroande att bara häften av invånarna i ett coronadrabbat land som Frankrike har förtroende för vaccinets skyddande kraft. Ukraina sticker ut i Europa där tre fjärdedelar av befolkningen är skeptisk.

Sveriges placering går inte att utläsa ur diagrammet från Economist men från liknande mätningar av Världsbanken har Sverige hamnat på ungefär samma nivå som USA. Vaccinationen mot svininfluensan, där 470 svenskar fick narkolepsi, har sannolikt inte förbättrat förtroendet.

Risken är att vaccinskeptikerna avböjer vaccinering. Då kanske det tar 3-5 år innan covid-19 är utrotad. Det är i alla fall vad Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tror.

ANNONS
ANNONS
Källa: The Economist

 

Läs mer: KI: Osäkerhet så länge ett vaccin saknas [Dagens PS]