Sverige är ett av de sämsta länderna i världen när det gäller ränta på banken just nu. Det framgår av en sammanställning av franska analysfirman Gavekal. Sverige har nämligen en av de högsta negativa realräntorna i världen.

ANNONS

Vi är förvisso i gott sällskap. Såväl USA som Tyskland har en ännu mer negativ realränta. Det är faktiskt bara Kina av de större ekonomierna som har en positiv realränta.

Men det är en klen tröst för svenskarna som har placerat sin förmögenhet på ett nollavkastande bankkonto.

Tappar köpkraft

Realräntan har nämligen fortsatt att sjunka i Sverige som ett resultat av höjd inflation. Bankräntan, som mestadels följer styrräntan, är fortsatt noll. Med en inflation runt 2 procent och en nollränta blir realräntan (inflation minus nominell ränta) minus 2 procent.

Det innebär att pengar som placeras på banken tappar runt 2 procent i köpkraft på ett år.

Sverige bland de sämsta i världen när det gäller ränta på banken

ANNONS
ANNONS

Lån lockar

Däremot är låntagare att gratulera. Med god ekonomi kan man låna för 1,5 procent på sin bostad. Det innebär att lånet sjunker med 0,5 procent i värde per år alldeles oavsett amorteringar.

Dessutom tillkommer att låntagaren får göra avdrag på 30 procent av ränteutgifter och kanske som grädde på moset förmodligen se fastighetens värde stiga.

Det är inte konstigt att lånen ökar hos hushållen med den här ekvationen.

Direktavkastning på 3 procent

Likaså är det positivt med negativ realränta för börsen. Där ligger ju direktavkastningen i snitt på 3 procent, vilket alltså kompenserar för inflationen och ger en real tillväxt, allt annat lika, på en procent.

Det är i det här ljuset man skall se de stora kapitalflödena till börsen under senare tid. Nettoflödet till börsen under 2021 ser ut att bli det högsta någonsin.

ANNONS
ANNONS

För vem vill tappa 2 procent på sina pengar under ett år?

Relaterade artiklar:

Så får du lägre ränta på ditt bolån. Dagens PS

Bloomberg: Början på slutet av enkla pengar. Dagens PS